EESZT: újabb fejlesztések jönnek

Az egészségügy digitalizációjában Magyarország sokat lépett előre, azonban vannak még fejlesztendő területek – nyilatkozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Magyarország 2017-ben vezette be az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) platformot, amely „nagy áldás a magyar egészségügynek” – fogalmazott Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Mint mondta, a rendszer jótékony hatását a koronavírus-járvány alatt is megtapasztalhatta az ország, hiszen ennek segítségével monitorozni lehetett az ellátóhelyeket mind a COVID-19, mind más betegségek szempontjából. Kiemelte az e-recept alkalmazását is, amely szintén jelentősen megkönnyítette az emberek életét.

eeszt, digitális egészségügy, magyar egészségügy
2017-ben vezették be az eeszt-t, most pedig további fejlesztések jöhetnek. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

További fejlesztések jönnek

Már zajlik az EESZT továbbfejlesztése. A platformot lakosságcentrikussá szeretnék tenni, így a személyre szabott gyógyítás egyik eszköze lenne. A fejlesztés szakmai oldaláról az államtitkár azt mondta, a „ne legyen több papír” elvet követnék. Ez egyébként részben már meg is valósult, azonban ezt a szemléletet a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok dokumentumaira is szeretnék kiterjeszteni, hogy az ország bármely pontján elérhető legyen az adott diagnózis alapján készített felvétel. Nagy szerepet szánnak a mesterséges intelligencia felhasználásának is az orvosok döntésének támogatásában.

Egy kihívásokkal teli évtized elején járunk

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy jövőre Budapest ad otthont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) környezet és egészség témakörében rendezendő, többnapos konferenciájának. A tanácskozásnak külön jelentőséget ad, hogy a koronavírus-járvány is rávilágított az ember, a bolygó és a környezet törékeny kapcsolatára.

Halálos hőhullámokat tartogat a jövő.

Takács szerint egy kihívásokkal teli évtized elején járunk, a világjárvány és több környezeti változás – így az aszály vagy a hőhullámok is – próbatétel elé állítják az egészségügyet. Ezért a jövő évi konferencián ezen témák átbeszélésére, közös gondolkodásra és cselekvési tervek elkészítésére hívják meg a WHO tagországainak képviselőit.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: