Visszamenőleg is kérhető az ingyenes SMA-szűrés

A január 1. és február 29. között született babák térítésmentes szűrését utólag is lehet kérni, legfeljebb április végéig a a védőnőjüknél, a házi gyermekorvosnál.

Óriási visszhangot váltott ki, hogy múlt év decemberében lényegében megszűnt az SMA születéskori ingyenes szűrése. Kiderült azonban, hogy térítésmentesen visszamenőleg is kérhetik a 2024 január elseje után született csecsemők szülei április végéig az ingyenes SMA-szűrést - írja a Népszava.

A lap mindezt egy olyan szakmai tájékoztatóban vette észre, amelyet Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint a szűrésre kijelölt Semmelweis Egyetem és Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatói jegyeznek. Ez a dokumentum érkezett meg a hétvégén a hazai szülészetekre, az újszülött- és perinatális intenzív osztályokra, a házi- és házi gyermekorvosokhoz továbbá az otthonszülést vezető szakemberekhez.

A leírtak alapján a január 1. és február 29. között született babák térítésmentes szűrését utólag is lehet kérni, legfeljebb április végéig a a védőnőjüknél, a házi gyermekorvosnál. A vizsgálat elvégzéséhez a szülőknek ki kell tölteniük egy beleegyező és egy adatvédelmi nyilatkozatot. A március elseje után születettek SMA-szűrése abban az intézményben kérhető, ahol a baba megszületett, illetve a kötelező anyagcsereszűréshez is leveszik a mintát. A vizsgálat elvégzésének feltétele, hogy a szűrőpapíron jelezni kell, a szülők kérik a vizsgálatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra