Újra szűrőbuszok járják az országot

Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed volt az első állomása a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított, hatvankét települést érintő országos szűrőbuszrogramnak.

Melyek a legfontosabb szűrővizsgálatok 50 éves kor felett? Részletek itt.

A 2019-ben elkezdett, többféle szűrést tartalmazó program az egészségmegőrzést és a megelőzést támogatja a felzárkózó településeken - mondta el Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos hétfőn Nagyecseden a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című kezdeményezésről szólva. A szűrőbuszokkal az általános állapotfelmérés keretében a többi között testtömeg-analízist, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést, EKG- és nőgyógyászati vizsgálatokat, szükség esetén pedig kardiológiai szakorvosi konzíliumot is biztosítanak a lakosságnak.

szűrőbuszprogram Nagyecsed Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Az országos szűrőbuszprogram idén 62 magyarországi településre jut el. Fotó: MTI/Balázs Attila

A program célja a szűrővizsgálatok népszerűsítése és az egészségmegőrzés tudatosítása mellett az, hogy a lehető legkorábban kiszűrhetők legyenek a betegségek, ezáltal időben megkezdődhessenek a szükséges kezelések. Ebben az évben 14 megye 62 településére látogatnak el a szűrőbuszok, összesen nyolcvan szűrési napon.

Kovács Lajos, Nagyecsed független polgármestere kifejtette, hogy a településükön biztosított az alapellátás, de a szűrőbuszok által elérhető szűrések és szakellátások legközelebb Mátészalkán, Fehérgyarmaton vagy Nyíregyházán érhetők el csupán, így nagy segítséget jelent nekik ez a program. Kerékgyártó Judit megyei tisztifőorvos-helyettes hozzátette, a program első évében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenhat településen tartottak szűréseket, amiken ezerötszáz ember vett részt. Idén tizenhét szabolcsi városban és községben huszonhét alkalommal lesznek vizsgálatok.

Polaneczky Judit, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet ápolási igazgatója kiemelte, idén harmadik éve vesznek részt ebben a programban. Ez idő alatt több mint ötezer embert vizsgáltak meg, köztük voltak olyanok is, akikhez azonnal mentőautót vagy mentőhelikoptert kellett hívni.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső