Tizennyolc pont a testen

Havonta egy orvosi vizsgálat, háromféle gyógyszer rendszeres szedése, évente egy kórházi kezelés, munkaképesség-csökkenés. Ezek a mérhető következményei a krónikus izomfájdalomnak, amely sajnos hazánkban sem ritka kórkép.

Miről is van szó?

A fibromyalgia fájdalommal és izommerevséggel jellemezhető kórkép, amely nagyfokú fáradtságérzéssel, alvászavarral társul. A test számos pontján (ún. tenderpontokon) nyomásérzékenység alakul ki. Okát nem ismerjük, feltehetően a központi idegrendszer fájdalom-feldolgozó zavara áll a háttérben.

Előfordulás

Az amerikai lakosság 2-6 százalékánál fordul elő ez, a legtöbbször változó korú nőket érintő betegség. Magyarországon az előfordulási gyakoriság 1-4 százalék, de a reumatológiai rendelések húsz százalékát teszik ki. A nyugati társadalmakban (pl. Kanadában) súlyos dollármilliókat fizetnek betegállományra a magánbiztosítók. Érdekes, hogy Norvégiában a fibromyalgia diagnózis egymagában elegendő ahhoz, hogy az egyént munkaképtelennek nyilvánítsák. A betegség 29-37 éves korban kezdődik, de néhány gyermekkorban kialakult esetet is regisztráltak.

Fájdalmas pontok a testen

A diffúz fájdalom és a nyomásérzékenység a fibromyalgia két legfontosabb tünete. A testen tizennyolc olyan pont van, ahol legkifejezettebb a nyomásérzékenység és a fájdalom. Például, ha egy vállon vagy háton lévő tenderpontot erőteljesebben megnyomunk, akkor a beteg képes összecsuklani a fájdalomtól. Sokan sokféleképpen élik meg az érzést, amely a fájdalommal együtt jár. Lehet szúró, égető, kínzó, szorító, nyomó. A diagnózis felállításában a legfontosabb jel a több mint három hónapja fennálló, test-szerte jelentkező fájdalom és legalább tizenegy tenderpont nyomásérzékenysége.

A tünetek széles skálája

A fájdalom mellett számos egyéb panasz kínozza a betegeket. Legkifejezettebb az alvászavar, amely végeredményben általános fáradtságérzést hoz létre. Férfiaknál sokszor az alvászavar alvási apnoé (légzés kimaradás) képében jelenik meg. Emellett nem gyakran idegrendszeri tünetek is kialakulnak, kézremegés, zsibbadás, viszketés, hallás-, látás-, egyensúlyzavar. Sokszor mellkasi fájdalom és szív-érrendszeri rendellenes működés tarkítja a képet. Az sem ritka, hogy emésztési zavarok és húgyúti gyulladások alakulnak ki. Természetesen mindezekhez pszichés tünetek is társulnak, mint például a hangulatzavar, a szorongás vagy a depresszió. A kísérő tünetek igen széles skáláját tapasztalhatjuk. Az alábbiakban ezeket soroljuk fel:

 1. hajhullás,
 2. gombócérzés,
 3. izzadás,
 4. libidócsökkenés,
 5. hidegérzékenység,
 6. koncentrációzavar,
 7. memóriacsökkenés,
 8. migrén,
 9. fájdalmas menstruáció,
 10. hasmenés,
 11. székrekedés,
 12. szem- és szájszárazság,
 13. ingerköhögés,
 14. szapora szívverés,
 15. stb.

Mi a megoldás?

Természetesen a fibromyalgia más betegségek talaján is kialakulhat, például az autoimmun betegségek, fertőző kórképek, rosszindulatú tumorok, anyagcserezavarok, hormonális eltérések következményeként. Ha viszont a háttérben nem áll semmilyen szervi rendellenesség, akkor a kezelés a fájdalom csökkentésére, az alvászavar megszűntetésére és a szorongás oldására irányul. Számos tudományos vizsgálat utal arra, hogy az antidepresszánsok rendszeres szedése a hangulat javításán túl, a fájdalmas izommerevség oldását is előmozdítja, ezáltal megszűnteti az érintett izom vérellátási zavarát, így a fájdalomérzet tovább csökkenthető. Legújabb eredmények szerint az akupunktúrás kezelés igen jó hatásfokkal bír a betegek kezelésében. Hosszú távon mindenképpen törekedni kell a beteg testi-lelki rehabilitációjára, munkaképességének visszaadására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció