Szolgálatba álltak az új mentőhelikopterek

Szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter, kiváltva az eddig bérelt osztrák gépeket - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr-igazgatója.

Kilenc EC135P2+ típusú gép váltotta fel az eddig bérelt, osztrák tulajdonú mentőhelikoptereket. Az új helikopterek robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkeznek. Ezekkel már az éjszakai és a kötéltechnikai mentésre is lehetőség nyílik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést. A gépek lélegeztető, újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve.

mentők, mentés, légimentés, mentőhelikopter, mentőszolgálat, Országos Mentőszolgálat, OMSZ
mentők, mentés, légimentés, mentőhelikopter, mentőszolgálat, Országos Mentőszolgálat, OMSZ

A 7 bérelt gép helyett jött 9 saját

Az eddig használt, osztrák tulajdonban lévő Eurocopter 135 típusú helikoptereket évi több mint kétmilliárd forintért bérelte a magyar mentőszolgálat. A szerződés szerint ezeket a gépeket 2019. december 28-ig használhatták a magyar mentők.

Nagy változás a mentősöknél - részletek!

Eddig ráadásul tartalékhelikopter sem volt az országban, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadó biztosította. A fejlesztéssel viszont már kilenc magyar tulajdonú mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben.

A korábbi hét osztrák gép kiváltása fokozatosan történt. Négy új helikopter már korábban szolgálatba állt a debreceni, a szentesi, a miskolci és a pécsi légimentőbázisokon, három másik gép pedig decembertől dolgozik Budaörsön, Balatonfüreden és Sármelléken. További két helikopter pedig tartalékként áll rendelkezésre.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: