Rengeteg a betöltetlen háziorvosi praxis

A GKI adatai szerint a 6454 háziorvosi praxis 11 százaléka betöltetlen itthon. A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat.

A 2022. szeptember elsejei adatok alapján 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen. Ez a betöltetlen praxisok számában 6 százalékos (Budapesten 23 százalékos) növekedést jelent 2022 januárjához képest. Vagyis a 6454 praxis 11 százaléka betöltetlen – írja a hvg.hu a GKI elemzésére hivatkozva.

háziorvosi praxis, háziorvoshiány
Rengeteg a betöltetlen háziorvosi praxis itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A gazdaságkutató szerint a betöltetlen praxisokból 80 több mint 10 éve, 126 pedig több mint 5 éve helyettesítésre szorul. Pedig a praxisjog eladható, és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.

Egy háziorvos, naponta 50 eset

2010 és 2021 között 644 fővel (10 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A KSH legfrissebb 2021-es adataiból az látszik, hogy (akkor) 5807 praktizáló háziorvos több mint 73 millió esetet látott el, vagyis egy háziorvosra 50 eset jut naponta, ami 16,3 százalékkal több, mint 2020-ban.

Megyei szinten egyébként a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, a legkevesebb, 16 betöltetlen praxis pedig Csongrád, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben volt. A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat. Sokatmondó, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra