Óriási változás jön a magyar egészségügyben

2017-től minden hazai egészségügyi intézményt egységes alapon digitalizálnak. Így az orvosok és a betegek webes felületről bárhonnan lekérhetik majd a szükséges dokumentumokat.

Teljes egészében digitálissá válik a magyar egészségügyi rendszer. Az ágazatban szinte példátlan méretű változás célja, hogy a betegek kartonjai az arra illetékes személyek – akár maguk a páciensek – számára bárhonnan elérhetőek legyenek webes felületről.

Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tízmilliárd forintos, részben EU-finanszírozású beruházás, melynek során egységes alapon elektronizálják a kórházi, a szakorvosi járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat. Az intézmények először önkéntes alapon, majd 2017 első negyedévétől már kötelező jelleggel csatlakoznak a szolgáltatási központhoz.

Androidon és iOS-en is elérhető a Laborom nevű alkalmazás, amely számos betegnek segíthet a gyógykezelésben, illetve állapotukat is naplózhatják vele. Az alábbi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk az alkalmazással! A grandiózus digitális átállás során nagy hangsúlyt fektetnek a fokozatosságra, az egészségügyi intézmények szoftverparkja ugyanis meglehetősen heterogén képet fest országszerte. A patikák és a szakorvosi rendelők más-más információs rendszerrel dolgoznak évtizedek óta, ezek üzemeltetőire így nagy feladat hárul az átállás ideje alatt. Az e-egészségügyi rendszer – az e-beutalók, e-leletek, e-profilok, e-receptek – bevezetése elengedhetetlenné teszi az intézményi folyamatok egy részének megváltoztatását, itt szintén sok múlik az egészségügyi információs rendszerek szállítóin – nyilatkozta az átállás kapcsán Engi Csaba, az IVSZ Ehealth munkacsoportjának vezetője. A Finnországban és Csehországban bevett példát követve elosztott helyett központi adatbázisban gondolkodnak a hazai fejlesztők, így gyorsabb és stabilabb rendszert biztosíthatnak az adatok lekérésekor.

Okostelefonunk segíthet

Egészségügyi dokumentumainkat már okostelefonunkra is lekérhetjük egy ingyenes magyar applikáció segítségével. A Laborom nevű alkalmazás Android és iOS operációs rendszeren is elérhető, segítségével gyógyszernaplót vezethetünk, tárolhatjuk vércukor-, vérnyomásméréseinket és súlyunkat, illetve az ellátás típusa vagy időpontja alapján rendszerezhetjük az összes orvosi leletünket. Segíthet a napi gyógyszeradag bevételében is a program, valamint számos, egészséggel kapcsolatos cikket csatornáz be a telefonunkba. A Laborom fejlesztői a klinikákat is szeretnék szorosabban összekötni pácienseikkel, hogy az ügyfél egészségügyi állapotát rendszeresen figyelemmel követhessék az applikáció adatai alapján. A szoftveren keresztül lehetővé válik majd az időpontfoglalás, valamint leleteiket, zárójelentésüket is azonnal elolvashatnák telefonjukon a Laborom felhasználói.

A patikák és a szakorvosi rendelők más-más információs rendszerrel dolgoznak évtizedek óta

Jön az e-recept

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ már tavaly év végén bejelentette a receptek elektronikus kezelésének bevezetését is. Az orvosnak ezentúl lehetősége lesz az EESZT-en belül rögzíteni a szükséges adatokat egy vényfelíró program felhasználásával, míg a beteg egy speciálisan erre kialakított portálnál ellenőrizheti a felírt gyógyszereket, illetve kategorizálva megtalálhatja itt a kiváltott, és a még aktív receptjeit is. Hogyha a páciens még nehezen barátkozott meg a digitális rendszerrel, és az orvostól kijövet valami kézzelfogható dokumentumot is magával vinne, az orvos nyomtathat neki a rendszerből egy dokumentumot, amely tartalmazza majd a rendelő adatait, a felírt gyógyszer hatóanyagát, és a könnyebb azonosítás érdekében egy külön vonalkódot is tartalmaz majd. Varázsütésre természetesen nem szűnnek meg a papíralapú dokumentumok, a jól ismert és évtizedek óta használt vényeket folyamatosan váltják majd fel a rendszeren belül működő e-receptek.

Az egészségügyi adatok kezeléséről minden állampolgár az ügyfélkapun keresztül nyilatkozhat, akár meg is tilthatja, hogy a központi szerver tárolja a nevéhez köthető dokumentumokat. A digitális önrendelkezés ugyanakkor lehetőséget ad az adatok elérésének szűkítésére is, a beteg így eldöntheti, hogy ki és milyen mélységig férhet hozzá a digitális kartonjaihoz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)