Mennyi vasra van szükségünk naponta?

Szervezetünk működése szempontjából a vas egy nélkülözhetetlen ásványi anyag. Mégis, hiába ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a Földön, a vashiány okozta vérszegénység a leggyakoribb betegségek közé tartozik.

Egy felnőtt ember szervezete testsúlytól függően mintegy 3-5 gramm vasat tartalmaz, aminek túlnyomó többsége, nagyjából kétharmada a vörösvérsejtek hemoglobinjában van jelen. A légzés során felvett oxigén szervekhez, sejtekhez történő kiszállítása során ugyanis szükség van vasra, akárcsak számos egyéb szervezeti folyamat zavartalan működéséhez. Alapesetben egy átlagos felnőtt férfi beviteli szükséglete naponta 8 milligramm körüli, míg a nőknek - a  menstruáció  okozta vérveszteség miatt - jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligrammra van szükségük, a terhesség során pedig közel 30 milligrammra.

Ahogy sok más vitamin és ásványi anyag esetében, úgy a vaspótlásra is igaz, hogy a legjobb forrást a táplálkozás jelenti. Egyes növények, mint például a spenót, igen magas vastartalommal rendelkeznek, ami ugyanakkor megtévesztő lehet, ugyanis a nyomelem felszívódása kevésbé hatékony ezekből, mint az állati eredetű élelmiszerekből. A legideálisabb tehát e szempontból az, ha az étrendünk a zöldségek és gyümölcsök mellett vegyesen húsokat, májat és egyéb belsőségeket is tartalmaz. Emellett az is fontos, hogy a vas felszívódását a C-vitamin jelentősen elősegíti. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevével összefonódott aszkorbinsav vízben oldódó vitaminként szintén napi szintű pótlást igényel, sőt, szervezetünknek erre a vitaminra van a legnagyobb mennyiségben szüksége.

A vaspótlás legjobb étrendi forrását az állati eredetű ételek jelentik
A vaspótlás legjobb étrendi forrását az állati eredetű ételek jelentik

A vashiány jelei

Bizonyos - megnövekedett vasigénnyel járó - állapotok és betegségek, vérzések, továbbá a helytelen, egysíkú táplálkozás egyaránt hozzájárulhatnak a vashiány kialakulásához. Ennek legsúlyosabb következménye a vérszegénység kialakulása. A vashiányos anémiaként ismert kórkép lényegében bármely korosztályban és nemnél felléphet, de különösen gyakori a gyermekek és a fiatal nők körében. A betegség legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fáradékonyság és a gyengeség, a fejfájás, a szédülés, a fokozott szívdobogás, valamint a sápadtság. Időnként felléphetnek nyelési zavarok is, illetve igen jellemző a terhelhetőség csökkenése.

A kórkép diagnózisához többféle paramétert is meg kell mérni laborvizsgálat során, előfordulhat ugyanis, hogy a vérszegénység valójában nem vashiány eredménye. Ez a nyomelem a hemoglobin mellett különböző fehérjékben is megtalálható, így a szérumvas szintjén túl ezek szintjét és telítettségét is figyelembe kell venni, akárcsak a szervezet által az ásványi anyag raktározásához használt ferritin szintjét. Vashiányos anémiát jelez a szérumvas és a ferritin koncentrációjának csökkenése, valamint ezzel egyidejűleg a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptor koncentrációjának emelkedése.

Hogyan kezelhető a hiány?

Mire kell figyelni a gyógyszeres vaspótlás mellett? Részletek itt.

Amennyiben beigazolódik a vashiány, úgy a kiváltó okok felkutatása és kezelése, megszüntetése a legfontosabb feladat. Emellett természetesen pótolni kell a hiányt is, ami enyhe esetekben történhet akár a táplálkozás korrigálásával vagy étrendkiegészítők szedésével. Ha ezek nem bizonyulnak elegendőnek, akkor orvosi javaslat alapján gyógyszeres vaspótlásra lehet szükség. A vényre kapható készítmények az egészséges emberek számára ajánlott napi beviteli mennyiség többszörösét tartalmazzák. A gyógyszeres kúrák hosszú hetekig, hónapokig tarthatnak, és hatásukra, a szervezet vastartalékainak feltöltődésére több hónapot kell várni. A kezelés eredményessége szintén laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tesztek akkor adnak pontos képet a vasháztartás alakulásáról, ha a minták levétele előtt legalább két hónapig nem szed semmilyen vastartalmú készítményt a páciens.

Mint általában véve a gyógyszerek, a vastartalmú készítmények alkalmazása is különböző mellékhatásokkal járhat együtt. Leggyakrabban székrekedés és a széklet feketés elszíneződése lép fel, de előfordulhatnak egyéb emésztőrendszeri panaszok, továbbá ritkán allergiás bőrreakciók is. Emellett a szirup formájában kapható vaspótló termékek átmenetileg feketés árnyalatúvá színezhetik a gyermekek fogait.

A lehetséges kölcsönhatások elkerülése érdekében az egyéb gyógyszerek szedéséről minden esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost. Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a túlzott vasbevitel vagy a vas túlzott mértékű felszívódása is gondot jelenthet. Mindkét esetben vaslerakódások jöhetnek létre a szervezetben, ami szövet- és szervkárosodáshoz vezet, beleértve a májat, a tüdőt, vagy éppen a szívet. A túlzott bevitel nyomán fellépő vasmérgezés súlyos gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, így hasi fájdalommal, hányingerrel és hányással, hasmenéssel jár, valamint olyan szisztémás panaszokat válthat ki, mint a gyengeség, a fáradékonyság vagy a vérzékenység.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi részeken nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26, 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra