Megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás?

A TB-finanszírozott fogorvosi rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban. Ha nem emelik meg a praxisok rezsitámogatását, hamarosan nem lesz hol ellátni a betegeket.

Alulfinanszírozottság miatt veszélybe kerülhet, sok helyen megszűnhet Magyarországon az állami egészségbiztosító által finanszírozott fogászati ellátás – mondta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti fogorvos. A praxisok már most is hónapról hónapra élnek, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha például egy-egy műszer elromlik. 

fogászati ellátás, rezsitámogatás, fogorvosi praxis, infláció, csőd, fogorvos
Nehéz helyzetben vannak a fogorvosok. Fotó: Getty Images

Nem elég a támogatás

Az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást  kapnak. Egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékos gyerekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatást is kaphatnak, ám ez sem elég a kiadásokra. Az alapellátó fogorvosok szerint ezért a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek.

Ennek egyik oka, hogy a rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, hiszen a rendelőkben nagy teljesítményű berendezések: kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülékek is folyamatosan működnek. 

Egyre több a kiadás is

Iványi József szerint az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kigazdálkodniunk, ami egyre nehezebb. Ez ugyanis rengeteg kiadást foglal magába az orvos és az asszisztens bérétől a rendelő valamennyi fenntartási költségén át a felhasznált gyógyszerek, védőfelszerelések, eszközök és gépek beszerzéséig. Ráadásul ezeknek az eszközöknek a költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra