Megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás?

A TB-finanszírozott fogorvosi rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban. Ha nem emelik meg a praxisok rezsitámogatását, hamarosan nem lesz hol ellátni a betegeket.

Alulfinanszírozottság miatt veszélybe kerülhet, sok helyen megszűnhet Magyarországon az állami egészségbiztosító által finanszírozott fogászati ellátás – mondta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti fogorvos. A praxisok már most is hónapról hónapra élnek, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha például egy-egy műszer elromlik. 

fogászati ellátás, rezsitámogatás, fogorvosi praxis, infláció, csőd, fogorvos
Nehéz helyzetben vannak a fogorvosok. Fotó: Getty Images

Nem elég a támogatás

Az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást  kapnak. Egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékos gyerekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatást is kaphatnak, ám ez sem elég a kiadásokra. Az alapellátó fogorvosok szerint ezért a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek.

Ennek egyik oka, hogy a rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, hiszen a rendelőkben nagy teljesítményű berendezések: kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülékek is folyamatosan működnek. 

Egyre több a kiadás is

Iványi József szerint az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kigazdálkodniunk, ami egyre nehezebb. Ez ugyanis rengeteg kiadást foglal magába az orvos és az asszisztens bérétől a rendelő valamennyi fenntartási költségén át a felhasznált gyógyszerek, védőfelszerelések, eszközök és gépek beszerzéséig. Ráadásul ezeknek az eszközöknek a költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra