Meglepő tények a tüsszentésről

Bizseregni, vagy viszketni kezd az orrunk, elakad a lélegzetünk – általában ebből érezzük, hogy tüsszenteni fogunk. A szervezetünk ezzel a reflexszel próbálja eltávolítani az orrunkból a nemkívánatos polleneket, szőrt vagy bármilyen egyéb irritáló anyagot. Nagyjából ennyi az, amit mindenki tud a tüsszentésről, pedig sokkal több az érdekesség a dologgal kapcsolatban.

Az alábbiakban néhány meglepő tényt ismertetünk a tüsszentésről, a Prevention gyűjtése alapján.

Óriási sebesség

Az 1950-es években egy Willam Firth Wells nevű biológus foglalkozott azzal, hogy megmérje a tüsszentés sebességét, amely állítása szerint a száz méter/szekundumot is elérheti. Természetesen a sebesség attól is függ, hogy mekkora ember, illetve hogy egy felnőtt vagy egy gyerek tüsszentését mérjük.

tüsszentés
Miért kell a szánk elé tenni a kezünket, ha tüsszentünk?

Nem tüsszentünk álmunkban

Érdekesség, hogy álmunkban nem tüsszentünk, mégpedig azért, mert a REM fázis alatti mélyalvási szakaszban a testünk izmai – a szemmozgató izmaink kivételével – lényegében megbénulnak. Amikor pedig nem a REM fázisban vagyunk, a tüsszentésért felelős idegsejtek működése is korlátozott. Elméletileg persze képesek lennénk álmunkban tüsszenteni, de az ilyesmi rendkívül ritka.

Ezért csukjuk be a szemünket

Mindig csukott szemmel tüsszentünk. Hogy miért? Az orrunkban lévő idegek összeköttetésben állnak a szemünkben lévő idegekkel, így amikor tüsszentünk, az inger miatt automatikusan becsukjuk a szemünket, illetve hunyorítunk. A tüsszentés lelassítja a szívverést is.

Megáll a szívünk tüsszentéskor?

Miért tüsszentünk szex után?

Sokan vannak például, akiknél a szerelmeskedés gyakori tüsszentést vált ki. A szakértők egyelőre nem tudták kideríteni, hogy mi okozza a szex utáni tüsszögést, de úgy gondolják, hogy a paraszimpatikus idegrendszerrel lehet kapcsolatban, amely a szívritmust, az emésztést szabályozza.

És hogy miért kell az arcunk elé tenni a kezünket, ha tüsszögünk? Kutatások kimutatták, hogy az ilyenkor a nyállal és az orrváladékkal a levegőbe porlasztott baktériumok jóval tovább keringenek a levegőben, mint gondoltuk. Így aztán, ha nem figyelünk oda, könnyedén megfertőzhetünk mindenkit a környezetünkben, ha éppen betegek vagyunk.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: