Meglepő tények a tüsszentésről

Bizseregni, vagy viszketni kezd az orrunk, elakad a lélegzetünk – általában ebből érezzük, hogy tüsszenteni fogunk. A szervezetünk ezzel a reflexszel próbálja eltávolítani az orrunkból a nemkívánatos polleneket, szőrt vagy bármilyen egyéb irritáló anyagot. Nagyjából ennyi az, amit mindenki tud a tüsszentésről, pedig sokkal több az érdekesség a dologgal kapcsolatban.

Az alábbiakban néhány meglepő tényt ismertetünk a tüsszentésről, a Prevention gyűjtése alapján .

Óriási sebesség

Az 1950-es években egy Willam Firth Wells nevű biológus foglalkozott azzal, hogy megmérje a tüsszentés sebességét, amely állítása szerint a száz méter/szekundumot is elérheti. Természetesen a sebesség attól is függ, hogy mekkora ember, illetve hogy egy felnőtt vagy egy gyerek tüsszentését mérjük.

tüsszentés
Miért kell a szánk elé tenni a kezünket, ha tüsszentünk?

Nem tüsszentünk álmunkban

Érdekesség, hogy álmunkban nem tüsszentünk, mégpedig azért, mert a REM fázis alatti mélyalvási szakaszban a testünk izmai – a szemmozgató izmaink kivételével – lényegében megbénulnak. Amikor pedig nem a REM fázisban vagyunk, a tüsszentésért felelős idegsejtek működése is korlátozott. Elméletileg persze képesek lennénk álmunkban tüsszenteni, de az ilyesmi rendkívül ritka.

Ezért csukjuk be a szemünket

Mindig csukott szemmel tüsszentünk. Hogy miért? Az orrunkban lévő idegek összeköttetésben állnak a szemünkben lévő idegekkel, így amikor tüsszentünk, az inger miatt automatikusan becsukjuk a szemünket, illetve hunyorítunk. A tüsszentés lelassítja a szívverést is.

Megáll a szívünk tüsszentéskor ?

Miért tüsszentünk szex után?

Sokan vannak például, akiknél a szerelmeskedés gyakori tüsszentést vált ki. A szakértők egyelőre nem tudták kideríteni, hogy mi okozza a szex utáni tüsszögést , de úgy gondolják, hogy a paraszimpatikus idegrendszerrel lehet kapcsolatban, amely a szívritmust, az emésztést szabályozza.

És hogy miért kell az arcunk elé tenni a kezünket, ha tüsszögünk? Kutatások kimutatták, hogy az ilyenkor a nyállal és az orrváladékkal a levegőbe porlasztott baktériumok jóval tovább keringenek a levegőben, mint gondoltuk. Így aztán, ha nem figyelünk oda, könnyedén megfertőzhetünk mindenkit a környezetünkben, ha éppen betegek vagyunk.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)