Jelentős béremelést kapnak a védőnők

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra.

A védőnő szerepe a terhesgondozás során - részletek itt!

A védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának - az ápolónők, a gyógytornászok és a dietetikusok is többet kerestek. 2018 végén hatalmas problémákat okozott a pénzhiány: volt olyan védőnő, aki milliós összegben perelte vissza az elmaradt illetményét.

védőnő, terhesség, várandósság, terhesgondozás, egészségügy, béremelés
A terhesgondozás nagy felelősség - most már a fizetésben is meglátszik majd. Fotó: 123rf

Eddig a szakmai bérminimumot kapták

Egy pályakezdő védőnő fizetése eddig alig haladta meg a minimálbér összegét, a hosszabb ideje a pályán lévő védőnők fizetése pedig - pótlékokkal együtt - alig érte el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot - közölte Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Ugyanakkor a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak - mondta az egyesületi elnök. Az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)