Ha nem fizet az ápolásért a beteg, hazaküldik

Új szakápolási rendszer bevezetését tervezik Magyarországon. Azt tervezik, hogy az „elfekvőként” is gyakran emlegetett kórházi ápolási osztályokat megszüntetik, így azok helyett a fizetős ápolási központokban vagy otthon gyógyulhatnak a betegek.

„Hazamehetnek vagy fizetős ápolási rendszerbe kerülhetnek azok a betegek, akik eddig a kórházak ápolási osztályain feküdtek. Egy új törvényjavaslat ugyanis megszüntetné ezeket az osztályokat” – számolt be róla az RTL híradója. A Belügyminisztérium államtitkárának bejelentése szerint az új szakápolási rendszert tesztelik is.

„Annak a hívei vagyunk a Belügyminisztériumban, hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk, amit az íróasztal mögött jónak láttunk. Ezért első ütemben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fogunk egy pilot projektet indítani, hogy teszteljük a rendszer működőképességét” – jelentette be Takács Péter.

otthonápolás, szakápolási rendszer
Új szakápolási rendszer bevezetését tervezik Magyarországon. Fotó: Getty Images

Megugorhat az otthonápoltak száma

A törvényjavaslat miatt várhatóan több lesz majd az otthon ápolt beteg. Legalábbis erre számít Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület elnöke. A híradónak úgy fogalmazott, innentől a család kötelezettsége lesz, hogy hol helyezi el az ápolásra szoruló beteget, és sok múlik majd azon, hogy ki tudják-e fizetni a szakápolást. „Ha nem, akkor azt fogják mondani, hogy vigye haza és ápolja otthon. Ez rengeteg problémát fog felvetni” – fogalmazott.

Mint már korábban beszámoltunk róla, komoly módosításokat tervez Pintér Sándor egészségügyért felelős belügyminiszter. Javaslatai között szerepel egyes praxisok megszüntetése, az orvosok teljesítményalapú bérezése, valamint az ellátás koncentrálása is.

Ez nem oldja meg a problémákat

Nincsen elég férőhely az arra szoruló embereknek, és a házi beteggondozáshoz sincsen elég támogatás” – erre már Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a változtatás éppen ezért nem fogja megoldani az alapproblémákat. Tehát mindenképpen bővíteni kellene a szociális ellátó-kapacitásokat, akár az otthonápolásról és -gondozásról, akár a bentlakásos lehetőségről van szó. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: