Komoly változás jöhet az orvosok, ápolók bérezésében

Komoly módosításokat tervez Pintér Sándor egészségügyért felelős belügyminiszter. Javaslatai között szerepel egyes praxisok megszüntetése, az orvosok teljesítményalapú bérezése, valamint az ellátás koncentrálása is.

„Mintegy fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A végleges terveket – amelyek már túl vannak a tárcaközi egyeztetésen – Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez” – írta meg a Népszava.

egészségügy, bérezés
Komoly változás jöhet az orvosok, ápolók bérezésében. Fotó: Getty Images

Jön a teljesítményalapú bérezés?

A lap szerint a javaslatok sarkalatosabb pontjai közé tartozik az is, hogy a centrumkórházak szabadon vezényelhetnék át az orvosokat és szakdolgozókat. Az orvosok, ápolók bár pedig – „gyógyítói teljesítményük alapján” – akár 40 százalékkal emelkedhet, illetve maximum 20 százalékkal csökkenhet is. Az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozóknak átlagosan 32 százalékos, a diplomásoknak ugyanakkor 55 százalékos béremelést is ígértek.

Jelentős átalakítások lesznek

Újraszabályoznák a városi és megyei kórházak szakmai működését is, a koncentrált ellátás miatt pedig egyes betegeknek várhatóan többet kell majd utazniuk egyes vizsgálatokért, kezelésekért. A megyei átszervezést az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálja majd. De az OKFŐ kapna praxiskezelőként felhatalmazást arra is, hogy újra kijelöljék a háziorvosi körzethatárokat, valamint döntsenek a betöltetlen praxisok sorsáról. Az 1200-nál kevesebb személyt ellátó körzeteket 2028-ig meg is szüntetnék.

A szeptember elsejei adatok szerint a 6454 háziorvosi praxis 11 százaléka betöltetlen itthon. A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat.

Fontos változás lehet továbbá az is, hogy Budapest kivételével mindenhol az Országos Mentőszolgálat feladatává válna az orvosi ügyelet megszervezése – a feladat ellátását jövő júliustól át is venné a mentőszolgálat az önkormányzatoktól. Szó lehet mindezek mellett az önkormányzati szakrendelők államosításáról is. Központosítanák a laborszolgáltatásokat is – a terv szerint ezt a területet egyetlen nagy állami cégre, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-re (NOLD NKft.) bíznák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra