Az ápoló, akire minden magyar büszke lehet

Előkelő helyezést ért el a szakmák világversenyén egy magyar induló. Az ápolók megmérettetésén Pál Blanka első lett az európai országok ranglistáján, az összesített listán az ötödik helyezést érte el.

Pál Blanka ápolóversenyző képviselte Magyarországot a WorldSkills Competition 2022 Special Edition elnevezésű világversenyen, ahol a résztvevő európai országok indulói között az első, az összesített listán pedig ötödik lett. Az egészségügyi szakmát egyedüliként képviselő magyar versenyző egy intenzív felkészítésen is részt vett az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezésében – olvasható az OKFŐ oldalán.

ápoló, ápolónő, szakma, egészségügy, verseny
Előkelő helyezést ért el a szakmák világversenyén egy magyar induló. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Az OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága egyébként már 2014 óta részt vesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködve az EuroSkills és WordSkills versenyeken, egészségügyi és szociális ellátás kategóriában. A főigazgatóság szakmai támogatóként a versenyzők felkészítését is biztosítja.

A szeptember 7-e és november 26-a között zajló szakmák világversenyén 57 ország 1015 versenyzője méretteti meg magát 62 versenyszámban. Magyarország 23 versenyszámban, 27 fiatal szakember részvételével képviselteti magát.

Európa legjobbja lett

A tájékoztatás szerint Pál Blanka 2020 júniusában szerzett gyakorló ápoló végzettséget a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolájában. Már a középiskolai évei alatt is kitűnt kortársai közül kiemelkedő tanulmányaival és iskolai közösségi munkájával, ezért a végzős tanulók által pályázható Kossuth Zsuzsanna Díjban részesült. Jelenleg általános ápoló képzésen vesz részt, várhatóan 2023 februárjában végez majd.

Az idei év tavaszán lebonyolított előválogató versenyen példátlan teljesítményt nyújtott, ezzel pedig kiérdemelte, hogy ő képviselje Magyarországot a világversenyen, az ápolás és gondozás szakmában. A franciaországi Bordeaux városában megrendezett versenyen a szakmai feladatokat négy berendezett helyszínen kellett teljesíteni: kórházi környezet, járóbeteg-ellátás, otthonápolás, bentlakásos otthon. A négy napon keresztül tartó versenyen 16 feladatot kellett megoldani úgy, hogy a betegek szerepét játszó színészekkel folyamatosan angolul kellett kommunikálnia.

Helytállásának köszönhetően végül első lett az európai országok ranglistáján, az összesített listán pedig az ötödik helyezést érte el. Munkáját kiválósági éremmel ismerték el.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: