Fuldokló unokáján segített, 100 ezer forintra büntették

Megbírságoltak egy nagyszülőt, mert megállt az M7-es autópálya leállósávjában, hogy segíthessen fuldokló unokájának. Az eset miatt 100 ezer forintot kell fizetnie, ami a havi nyugdíjának több mint felét teszi ki.

Egy rákoskeresztúri, nyugdíjas nő a férjével, valamint 7 és 10 éves unokáival tartott hazafelé a Balatonról az M7-es autópályán, amikor a kisebbik fiú félrenyelt. A nagyszülő a visszapillantó tükörben látta, hogy a fiú fuldokolni kezdett, ezért az asszony megállt, bekapcsolta a vészvillogót, majd elkezdte megnyugtatni unokáját.

Az eset nagyon gyorsan történt, de végül jó véget ért: sikerül megnyugtatni a 7 éves gyereket. A fiú hányt, de nagyobb baja nem lett. Ezt követően épségben hazaért a család. Nem sokkal később azonban kaptak egy levelet, amelyben az állt, hogy a nőnek 100 ezer forint bírságot kell fizetnie, ugyanis jogtalanul használta a leállósávot – számolt be róla az RTL Klub híradója.

fuldoklás, félrenyelés, bírság
Fuldokló unokáján segített a nő, 100 ezer forintra büntették. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ha nem áll fenn műszaki hiba, tilos megállni

A nő egy válaszlevélben azt kérte a rendőrségtől, hogy tekintsenek el a bírságtól, ő ugyanis csak az unokájának akart segíteni. Erre viszont azt írták vissza neki, hogy a leállósávot kizárólag akkor lehet igénybe venni, ha az autónál műszaki hiba lép fel, és akkor is csak addig maradhat ott a jármű, amíg a problémát el nem hárítják.

A rendőrség azt is megírta, hogy a kormányrendelet szerint nincs lehetőség a közigazgatási bírság összegének csökkentésére – részletfizetést azonban lehet kérni. A megbírságolt nagyszülő szerint azonban a részletfizetés sem jelent megoldást a helyzetükre, ugyanis a fizetendő összeg a nyugdíjának több mint a fele – ráadásul úgy véli, nem is jogosan bírságolták meg.

Az autóban akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha bekötjük a biztonsági övet. Ezt elméletileg mindenki tudja, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ezt a szabályt könnyen felrúgjuk, ha csak a szomszéd utcáig vagy egy másik parkolóhelyig megyünk. Sajnos időnként még akkor is hajlamosak vagyunk szemet hunyni a mulasztás felett, ha a gyermekünk biztonsága a tét.

Ez a közlekedési szakjogász véleménye

A híradó egy közlekedési szakjogászt is megkérdezett a bírság jogosságáról. Borbély Zoltán azt nyilatkozta, hogy súlyos rosszullét esetén meg lehet állni a leállósávban. „Ha egy gyerek súlyos tüneteket produkál, akkor indokolt lehet a leállás, és akkor még az is indokolt lehet, hogy megszüntetik az eljárást. De hangsúlyozom, ezt alapvetően bizonyítani kell, és ez egy bizonyítási kérdés. Hiszen innentől kezdve bárki hivatkozhat arra, hogy a leállósávban valami történt”– magyarázta a szakértő.

A nagyszülő fellebbezett a döntés ellen, a rendőrség pedig úgy kommentálta ezt, hogy a kérvény még elbírálás alatt áll. A hatóság emellett azt tanácsolta, hogy ha legközelebb valaki rosszul lesz az autópályán haladó autóban, húzódjon le, majd mielőbb tárcsázza a segélyhívót.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: