Bemutatkozik a debreceni Bőrgyógyászati Klinika

Égési sérüléseket, bőrbetegeket látnak el nagy hozzáértéssel a DEOEC Bőrgyógyászati Klinikáján, illetve többek között különböző gyógyszerkísérletekben is részt vesznek.

Gyógyító tevékenység

A DEOEC Bőrgyógyászati Klinikán a 40 ágyas általános bőrgyógyászat mellett 25 általános és 4 intenzív ágyas Égési-dermatochirurgiai osztály működik, mely az országban a bőrgyógyászati fekvőbeteg részlegek között egyedülálló. 2010-ben egy pályázat segítségével teljesen megújult az osztály.

A debreceni Bőrgyógyászati KlinikaA klinikán 10 szakambulancia is működik, heti 248 szakorvosi órával, az évi járóbeteg forgalom 60000-65000 fő között van. Különösen nagy forgalom van a speciális szakambulanciákon, a regionális feladatot ellátó allergológia-immunológia, dermatoonkológiai, fotodermatológia, fototerápia, psoriasis és a sebkezelő-flebológiai szakrendeléseken. Az intézet rendszeresen részt vesz forgalomban még nem lévő gyógyszerek klinikai vizsgálatában.

A járó- és fekvőbetegek definitív ellátását a szakorvosi, asszisztensi, ápolónői munkán kívül a Bőrgyógyászati Klinika által működtetett laboratóriumok, klinikai, szövettani, mikológiai laboratórium segíti. A klinikai laboratóriumban fő profil a gyógyszerallergia in vitro vizsgálata. A mikológiai laboratóriumban a patogén gombák tenyésztésére, illetve species tipizálásra van lehetőség. A dermatopatológiai laboratóriumban patológus szakorvos irányításával évente 3500 minta feldolgozása történik. A minták többségét a bőrből eltávolított jó- és rosszindulatú daganatok teszik ki, de feldolgoznak diagnosztikai, illetve differenciál diagnosztika céljából egyéb bőrbiopsziákból származó anyagokat is. A diagnosztikában a rutin szövettani vizsgálatok mellett gyorsfagyasztásos technikára, hisztokémiai, immunhisztokémiai (immunfluorescens és immunperoxidáz módszer) vizsgálatokra és Mohs surgery (mikroszóposan kontrollált sebészet) kivitelezésére is van lehetőség.

A klinikán 15 szakorvos, 1 szakorvosjelölt, 2 rezidens dolgozik. Az orvosok közül 12 fő tudományos minősítéssel (ebből 4 akadémiai nagydoktor), 11 fő a bőrgyógyászati szakvizsgán kívül ráépített, egyéb szakvizsgával is rendelkezik (klinikai immunológia-allergológia, orvosi laboratóriumi diagnosztika, klinikai onkológia, általános sebészet, plasztikai sebészet, anaesztheziológia és intenzív terápia, patológia, klinikai farmakológia). A szakdolgozók többsége hosszú évek óta a klinikán dolgozik, így speciális tapasztalattal rendelkezik a bőrgyógyászati betegek ellátásában. Munkájukat lelkiismeretes, a betegekre odafigyelő, kisegítő és adminisztratív személyzet egészíti ki.

Oktatási tevékenység

A bőr- és nemigyógyászat oktatása szemeszterenként történik mind a magyar, mind az angol nyelvű képzésben, az általános orvoskaron az V. éven, a fogorvos karon a IV. éven. A bőrgyógyászati graduális képzésben egyaránt hangsúlyt fektetnek a legkorszerűbb elméleti ismeretek és a gyakorlati tudás átadására.

Az oktatásban kiemelt szerepe van a betegvizsgálatnak, mivel a dermatológiában nagy jelentőségű a látott kép. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik az oktatási segédanyagokat. A tanteremben és előterében 1935 óta ma is megtekinthető az egyedülálló moulage gyűjtemény. A korábban dia formájában megőrzött, hatalmas klinikai képanyag 1995-től már digitális formában is hozzáférhető, a hozzá kapcsolódóan kifejlesztett számítógépes keresőprogram segítségével ezek a képek kiválóan alkalmazhatók a diagnosztikán kívül az oktatásban is.

A graduális képzéshez kapcsoltan évről évre kreditpontos kurzusokat indítanak. A klinikán évente 5-6 diplomamunka és 2-3 TDK pályamunka készül (érdekes eseteket, kórképeket, betegségcsoportokat feldolgozó értekezések, kísérletes munkából származó dolgozatok).

A posztgraduális oktatásban bőrgyógyász rezidensek és szakorvosjelöltjek felkészülését rendszeres referálók szervezésével is segítik. Évenkénti továbbképzéseinkre a régión túlról is érkeznek szakorvosok és szakorvosjelöltek. Háziorvosok számára is rendszeresen szerveznek továbbképzéseket. Emellett részt vesznek a Ph.D. képzésben, minden évben indítanak kurzusokat a klinikán dolgozó vezető oktatók kutatási területén, meghívott előadókat is bevonva.

A posztgraduális képzés aktivitását jól jellemzi a klinika által szervezett számos tudományos ülés.

Tudományos tevékenység

A klinika vezető oktatói révén 4 doktori programhoz csatlakozva folyik a kutatómunka. A klinika kutatói számos pályázatot nyertek (OTKA, ETT, Mecenatúra, TEVA, TEMPUS-Leonardo, MAKIT, Spanyol-Magyar Kormányközi pályázat, Nanoderm Eu. pályázat, OTKA-műszerpályázat, Szak- és továbbképzés infrastrukturális és tárgyi feltételeinek javítása pályázat, IKUT-Derminova).

A munkatársak együttmőködnek mind hazai, mind külföldi intézettekkel. Fő kutatási profilok: onkológia, fotodermatológia, allergológia, phlebológia, sebgyógyulás.

DEOEC Bőrgyógyászati Klinika
Főigazgató: Prof. Dr. Remenyik Éva
Osztályok száma: 15
Vonzáskörzet: Hajdú-Bihar megye
Ellátott fekvőbetegek száma: 3788 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 59 944 fő / 2009.
Orvoslétszám: 18
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 39
Alapítvány: Szodoray Alapítvány
Bankszámla száma: 11625009-07950100-25000009

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső