A gyógyszerrendelésről jogász szemmel

Sok felesleges sorban állástól, bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat, ha tudjuk, hogy a vizsgálatokat követően milyen feltételekkel kaphatjuk meg gyógykezelésünkre rendelt gyógyszeradagunkat.

Néhány definíció

Gyógyszer

Gyógyszernek olyan anyag vagy anyagok keveréke, illetve készítmény minősül, amelyet betegség megelőzése, felismerése, kezelése vagy élettani funkció helyreállítása, javítása, módosítása érdekében alkalmaznak.

(2005. évi XCV tv. 1.§ 1. pont)

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Olyan anyag vagy anyagkeverék, amely nem gyógyszer, de külön jogszabály alapján nyilvántartásba vették, és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagként forgalomba hozatalát engedélyezték.

(1997. évi LVIII. Törvény 2§ l))

A gyógyszerrendelés szabályai

Gyógyszer rendelésére jogosult minden orvos és fogorvos (a továbbiakban együtt: orvos), aki az orvosi diplomához kötött tevékenység folytatására jogosult, és a külön jogszabályban meghatározott gyógyszerrendelésre jogosító bélyegzővel rendelkezik. Ez a bélyegző ovális alakú, az orvos neve, nyilvántartási száma és az "orvos" kifejezés szerepel rajta. Az orvos a gyógyszert - a külön jogszabályokban meghatározott nyilvántartásába felvett beteg részére - vényen rendeli. Az orvos vagylagosan is rendelhet gyógyszert, amelyet a vényen a "seu" szóval jelöl. Nagyon fontos, hogy egy vényen csak egyféle gyógyszer rendelhető, illetőleg egy vényre csak egyféle gyógyszer adható ki.

A vényen (recepten) szereplő adatok

A vényen fel kell tüntetni:

 1. az orvos nevét, munkahelyének (rendelőjének) címét és telefonszámát;
 2. a rendelés keltét;
 3. a beteg nevét, lakcímét, születési idejét és TAJ-számát;
 4. törzskönyvezett vagy galenusi gyógyszer esetében a rendelt gyógyszerkészítmény megnevezését, ideértve a gyógyszerformát is, valamint - amennyiben a készítmény több hatáserősségben forgalomban van - a hatáserősségét és a gyógyszer összmennyiségét (latin nyelven és római számmal); (galenusi gyógyszer: a Gyógyszerkönyvben vagy a Vényminta Gyűjteményben meghatározott összetételű és minőségű készítmény, melyet ezen előírások alapján gyártanak, nyilvántartanak és forgalmaznak);
 5. világos, konkrét utasítást a gyógyszer adagolására, alkalmazásának módjára és gyakoriságára;
 6. az orvos saját kezű aláírását és bélyegzőjének olvasható lenyomatát.
 7. abban az esetben, ha egy vényen egy havi gyógyszermennyiségnél többet rendelnek, az orvos ezt köteles jelezni (ellátva ettől eddig), és a naplószámot feltüntetni.

Mikor nem adható ki a receptre felírt gyógyszer?

Nem lehet kiadni a gyógyszert olyan vényre, amelyen az orvos

 1. a gyógyszer rendelésére vonatkozó adatokat nem a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendeletben foglaltak szerint adta meg,
 2. az esetleges javítást aláírásával és bélyegzőjének olvasható lenyomatával nem erősítette meg,
 3. a gyógyszer pontos adagolását a vényen nem egyértelműen tüntette fel.

Ha a recepten csak a beteg lakcímét, a születési idejét vagy a rendelés keltét mulasztották el feltüntetni, a gyógyszerész a vényt átadó személytől megkérdezi a hiányzó adatokat, azokat a vényre rávezeti, majd aláírásával megerősíti. Ha az orvos erős hatású, belsőleges használatra szánt gyógyszert olyan adagolásban rendel, amely a megállapított legnagyobb egyszeri vagy napi adagot meghaladja, a túllépést az orvosnak jelölnie és aláírásával külön igazolnia kell. Ennek hiányában a gyógyszerész a megállapított legnagyobb adagot szolgáltatja ki.

A helyettesíthető gyógyszerek rendelése és kiadása

Az orvos az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által egyenértékűeknek és egymással helyettesíthetőnek minősített és közlönyben is közzétett gyógyszerkészítmények rendelése esetén megtilthatja a gyógyszerésznek a készítmény helyettesíthetőségét, viszont ezt a beteggel egyeztetnie kell.

Ha a helyettesíthetőség nem tiltott, a gyógyszerész a gyógyszertár készletében lévő gyógyszerek közül az OGYI által közzétett, egyenértékűnek és a terápia során egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáján is szereplő, azonos hatóanyagú, hatáserősségű és gyógyszerformájú készítményeket adhatja ki.

Amennyiben - a külön jogszabályban előírt szakmai helyettesíthetőség figyelembevételével - a gyógyszer más olyan gyógyszerrel helyettesíthető, melynek térítési díja kedvezőbb és rendeléskor az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget, a gyógyszerész köteles erről a gyógyszert kiváltó személyt tájékoztatni, s egyetértése esetén a terméket helyettesíteni. A gyógyszerésznek a beteg számára legolcsóbb készítményt kell elsősorban felajánlania.

A közgyógyellátásra jogosultak részére térítésmentesen rendelhető gyógyszerekről szóló külön jogszabályban meghatározott gyógyszerek helyettesítése esetén térítésmentesen csak az OGYI által közzétett, egyenértékűnek és a terápia során egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáján és a külön jogszabályban is szereplő gyógyszert lehet kiadni.

A felírható gyógyszermennyiség

Az orvos - egyszeri kiadásra - legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Ettől kizárólag rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből térhet el, de ebben az esetben sem írhat fel egy évi időtartamra elegendő gyógyszermennyiségnél többet.

A gyógyszerek kiadása, megvásárlása

Fontos tudni, hogy a vényen rendelt gyógyszer a rendeléstől számított három hónapig adható ki, kivéve azt az esetet, ha a gyógyszert valamely okból nem adhatta ki a gyógyszertár (ezt a tényt a gyógyszerész a vényen - keltezéssel és a gyógyszertár azonosítására alkalmas bélyegző lenyomatával - feltünteti). Az ügyeleti időben kiváltott gyógyszerek költsége A gyógyszertár szolgálati idejét követő ügyeleti vagy készenléti szolgálat alatt a gyógyszerek és egyéb termékek kiadásáért - az indokolt igénybevétel kivételével - mennyiségüktől és a tételek számától függetlenül esetenként 300 forint összeget, ügyeletben 300Ft + 20% Áfa összeget kérhet a gyógyszerész. Indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre:

 1. amelyen az orvos a "cito", "statim" vagy "periculum in mora" jelzést feltüntette, és
 2. amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állítottak ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra