Mit jelez az orrváladék színe?

Egy orrfolyásról szóló mítosz szerint az átlátszó váladék normális, az elszíneződött pedig már az arcüreggyulladás jele. A színes, nehezen kifújható anyagot a legtöbb ember fejében egy erős szó - ne legyünk szemérmesek -, a takony fedi, amely mintha a betegség durvaságára utalna.

Az igazság azonban, hogy a legtöbb esetben az orrból érkező váladék színe semmit nem jelent. Valójában a legtöbb megfázás tiszta orrfolyással kezdődik, és végül sárga vagy zöld árnyalatot ölt a váladék. A megfázást vírus okozza, a színváltozás pedig az immunrendszer működéséből fakad, amely rátámad és megszabadul a vírusoktól. Ha orrfolyása tiszta és színesre változik, akkor ez annak jele lehet, hogy egészségi állapotunk hamarosan javulni fog.

Miről árulkodik a váladék színe?
Miről árulkodik a váladék színe?

Mikor halad túl egy betegség az egyszerű megfázáson?

Néha még az orvosok is nehezen tudják ennek határát megállapítani, de van néhány általános irányelv. Először is, a legtöbb megfázás öt-hét nap múlva javulni kezd. A sinusfertőzés minimális követelménye az orrdugulás, amely legalább 10 napig tart - méghozzá javulás nélkül.

Különösen gyerekeknél fontos, hogy ha a 10-ik napon még mindig nehezen fújják az orrukat, de összességében jobban érzik magát, akkor valószínűleg nem arcüregi fertőzésről van szó.

Egy másik mutató a tünetek hirtelen megváltozása, különösen, ha a beteg újra belázasodik. Sok gyerek lázas lesz a megfázás utáni első egy-két napban. A láz azonban elmúlik, és a köhögés , orrdugulás sem tart tovább öt-hét napnál. Ha azonban a gyermek pár napig beteg, majd hirtelen lázas lesz és rosszabbul érzi magát, akkor ez jelenthet például arcüreggyulladást, fülfertőzést vagy tüdőgyulladást. A felnőttek esetében is hasonló a helyzet, de erősebb immunrendszerük nem mindig engedi kifejlődni a betegséget. De a megfázás tüneteitől azért eléggé szenvednek.

Mivel a megfázás cseppfertőzéssel terjed, orvosi rendelőbe menni a betegség szezonjában elég nagy kockázat. Ezért különösen a gyerekeket csak akkor szabad odavinni, ha szükséges. Ahhoz azonban, hogy elkerülhető legyen az orvos felesleges meglátogatása, a szülőknek felkészülteknek kell lenniük. Ami akkor is jól jön, ha ők maguk betegszenek meg, és nem szelel az orruk - vagy színes dolgok jönnek ki belőle.

Forrás: kplctv.com

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: