Visszatérő húgyúti fertőzés: ez állhat a háttérben

A gyakori húgyúti fertőzés az egyik jellegzetes tünete az ureaplasma-fertőzésnek, amely elhanyagolt esetben komoly problémákat okozhat.

Az ureaplasma-fertőzés a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartozik, és sajnos sok esetben hosszú ideig észrevétlen marad. Veszélye, hogy elhanyagolt esetben ráterjedhet a kismedencei szervekre, és krónikus húgyúti fertőzést, meddőséget, terhességi komplikációkat és visszatérő alhasi fájdalmakat is okozhat. Dr. Józan Gyöngyi a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, mikor érdemes ureaplasma-szűrésen részt venni.

Mi az az ureaplasma?

A leggyakoribb nemi betegségek - kattintson !

A mycoplasmákhoz tartozó ureaplasma egy olyan baktérium, amely a húgyutakban és a nemi szervekben telepedik meg. Bizonyos mennyiségben normál körülmények között is megtalálható, gondot akkor okoz, ha valamiért elszaporodik - ilyenkor gyulladást generál. A fertőzés szexuális érintkezés útján jön létre mindkét nemnél (ritkábban, de előfordulhat, hogy szülés közben fertőződik meg az újszülött).

Az ureaplasma-fertőzés egyik jellegzetes tünete az alhasi fájdalom.
Az ureaplasma-fertőzés egyik jellegzetes tünete az alhasi fájdalom. Fotó: Getty Images

Milyen tüneteket okoz az ureaplasma-fertőzés?

A fertőzés gyakran tünetmentes, és van, hogy csak a fertőzést követő években lángol fel. Okozhat nőgyógyászati és húgyúti panaszokat is, melyek általában a következők:

  • égő, csípő vizelet
  • gyakori húgyúti fertőzések
  • hüvelyi folyás
  • alhasi/deréktáji fájdalom
  • meddőség, vetélés, koraszülés.

Bizonyos kutatások szerint az ureaplasma-fertőzés megnöveli az endometriózis kialakulásának esélyét (főleg terhesség után), így érdemes az állapot meglétekor a kórokozóra is gondolni - hívja fel a figyelmet a nőgyógyász. Sajnos nem lehet biztosan elkülöníteni a fertőzést egyéb húgyúti problémáktól, így ha visszatérő égő, csípő, gyakori vizeléssel küzdünk, mindenképp érdemes urealpasmára is gyanakodni.

Diagnózis és kezelés

Az ureaplasma diagnosztizálásához speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek (méhnyaki váladékból, hüvelyből, vizeletből), mivel igen apró mérete miatt mikroszkóp alatt szinte lehetetlen látni. Pozitív eredmény esetén antibiotikum-kúrára van szükség, amit mindkét félnél (azaz a nőnél és a férfinál is) el kell végezni, hogy el lehessen kerülni a visszafertőződést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)