Vándorolnak bennünk a húgyúti baktériumok?

Egy négy hölgyre kiterjedő vizsgálat felfedte, hogy egyes, húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok képesek vándorolni a vastagbél és a hólyag között.

A húgyúti fertőzések hátterében.

A vastagbél normál flóráját képező baktérium hólyagba való vándorlásának szerepe régóta felmerült a hólyaghurut kialakulásának folyamatában, ám az ellenirányú mozgást most elsőként demonstrálták a Washington Egyetem (St. Louis, Egyesült Államok) munkatársai.

Életük során a hölgyek mintegy felét érinti valamilyen húgyúti fertőzés, és a betegség az esetek 50 százalékában ki is újul - ez fél év alatt kettő vagy annál több alkalmat jelent. Régebben azt gondolták, hogy a hólyagba kerülő törzsek elvesztik bélkolonizációs tulajdonságukat, azonban Michael Hibbing és munkatársainak elemzései alapján az látszik igazolódni, hogy a baktériumok adaptációs készsége ennél magasabb rendű.

A vizsgálat, mely ismétlődő hólyaghuruttal küzdő hölgyekre terjedt ki, kimutatta, hogy a szóban forgó törzsek mind a hólyagban, mind a vastagbélben képesek szaporodni. A négy, más szempontból egészséges hölgy székletéből és vizeletéből mintegy 45 féle E. coli törzset izoláltak, ebből két alanynál találtak olyan kórokozókat, melyek képesek a bélben és a hólyagban egyaránt tenyészni.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: