Úttörő magyar találmány nőknek

Rengeteg nő életét keserítik meg hónapról hónapra a menstruációs görcsök, nekik segíthet az a ruhadarab, ami szenzoroknak köszönhetően enyhítené a fájdalmat.

Bár a női ciklus sok helyen még ma is tabutémának számít, egyre több kutatás és felmérés készül a témában. Ezekből egybehangzóan látszik, hogy a nők nagy része tapasztalmenstruációidején kellemetlen görcsöket. És sokan vannak, akiket az erősfájdalomkorlátoz a mindennapi tevékenységükben. Ők biztos örülnek majd ennek a találmánynak, amivel egy magyar designercsapat rukkolt elő.

Nagy bajt jelezhet a gyenge menstruáció Gyenge menstruációról akkor beszélünk, amennyiben a havi ciklus során távozó vér mennyisége 20 ml-nél kevesebb, illetve ha 1-3 nap múlva véget ér a vérzés a megszokott 4-7 nap helyett. Milyen okok húzódhatnak meg a probléma hátterében? Ide kattintva megtudhatja!

Az Alpha Project alapítói, Kormos Zsófi divattervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem PhD-hallgatója és Pelczer Dóra művészeti menedzser nemrégiben ezzel nyerték meg a hazai startupokat támogató Hiventures 15 millió forintos befektetését - írja a Qubit.

Egyes statisztikák szerint a nők negyede dolgozni is alig tud a menstruációs fájdalmaktól. Fotó: iStock
Egyes statisztikák szerint a nők negyede dolgozni is alig tud a menstruációs fájdalmaktól. Fotó: iStock

Egy olyan ruhát álmodtak meg, amelynek textiljébe hőképzésre képes és mikrorezgéseket adó felületet építenének be, mindehhez pedig egy lecsatolható szabályozó eszköz kapcsolódik. Ezzel lehet majd kontrollálni a fájdalomcsökkentés mértékét, hosszabb távon pedig a menstruációról is gyűjthetők információk. Adatelemző algoritmusokkal akár még a nőgyógyászati betegségek diagnosztikáját is segítheti a találmány, amelynek fejlesztése februárban kezdődik.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: