Szülész-nőgyógyász, humángenetikus a chaten

Nemegyszer kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy problémánkkal restellünk elmenni orvoshoz, mert tartunk tőle, hogy jelentéktelennek tekinti azt. Ilyenkor jól jöhet egy fórum, ahol névtelenül lehet kérdéseket feltenni.

Nemegyszer kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy problémánkkal restellünk elmenni orvoshoz, mert tartunk tőle, hogy jelentéktelennek tekinti azt. Ilyenkor jól jöhet egy fórum, ahol névtelenül lehet kérdéseket feltenni. A HáziPatika satellit site-ja, a babaszoba.hu chatjére rendszeresen hívunk vendégeket, akik szívesen fogadják a szakterületükkel kapcsolatban érkező kérdéseket. Különösen népes "klub" jött össze, amikor dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász, humángenetikus várta az érdeklődőket, hogy a gyermekvállalásra és a szülésre való testi-lelki felkészülésről beszélgessenek.

A fogamzóképesség zavarairól

A hátrahajló méh lehet-e akadálya a teherbeesésnek, illetve okozhat-e az átlagosnál nehezebb szülést? - kérdezte egy aggódó fiatalasszony. - A hátrahajló méh normális biológiai variáns, mely minden 5. nőnél fennáll, fogamzóképesség-zavar nélkül - hangzott a válasz.

Mindkét terhességem "sitty-sutty" jött össze, de most már fél éve "küzdünk" a harmadikért, és úgy tűnik, semmi, a nőgyógyász pedig nem lát fizikai elváltozást. Mi történhetett? - jött a következő kérdés. - A fogamzóképesség-zavarok 70 százaléka lelki, azaz stressz eredetű - válaszolta a humángenetikus.

Fertőzésről

Többen számoltak be valamilyen fertőzésre utaló tünetről. Egyik olvasónk aziránt érdeklődött, hogy elképzelhető-e, hogy mióta fogamzásgátlót szed, összeszedett azzal együtt valami fertőzést? - A két dolog közvetlenül semmiképpen nem függ össze - válaszolta Elek doktor -, legfeljebb úgy, hogy a gyógyszerben bízva fellazul a védekezés fegyelme, a párok óvszert nem használnak, és így könnyebben érheti őket fertőzés. A bő folyás a fertőzés intő jele lehet. Előfordul nemegyszer, hogy egy nő a fertőzést nem is saját magán veszi észre, hanem a partnerén, például úgy, hogy annak makkján piros foltok jelentek meg.

Ennek oka, hogy például a gombás fertőzések nagy része tünetmentes a nőknél. Kérdésekre válaszolva a nőorvos elmondta, hogy ezeket a betegségeket a nőknél hüvelyöblítés formájában, és hüvelyi antimikotikumokkal, a férfiakat pedig kenőccsel kezelik. Az erős szagú folyás gyulladást (főként baktériumos fertőzésből fakadót) jelez, kezelése helyi antibiotikummal történik, ami főként hüvelyöblítést és hüvelykúpot jelent. De házilag, orvos ellenőrzése nélkül az ilyesmit nem lehet elintézni, (még akkor sem, ha "legutóbb is ugyanazt rendelte az orvos") - tudni kell, milyen fertőzés okozza. Sok nő restelkedve számol be tüneteiről, és hozzáteszi: "pedig a higiénia mindig fontos nálunk". Sajátságos módon egy határon túl a higiénia már nem tesz jót, csak árt a hám védekező képességének - hívta fel a figyelmet a nőorvos.

Közösülés utáni viszketésről számolt be egy fiatalasszony. - Ennek oka lehet a férjénél fennálló esetleges prosztata-gyulladás is, ki kellene vizsgálni - tanácsolta Elek Csaba -, mégpedig minél előbb, mert a férje állapotának sok súlyos következménye lehet: meddőség, tályog, szívbelhártya-gyulladás. A gyógyítás rendszerint antibiotikumok szedéséből áll, forduljanak urológushoz.

Vérzési rendellenességek

A menstruációt megelőzően 2-3 nappal barnás folyást tapasztal egy fiatalasszony. - Ez a peteérési elégtelenség tünete - jött a válasz. A peteérési elégtelenséget mindig kezelni kell, mert számos kellemetlen, sőt veszélyes szövődménye lehet. Ha éppen nem tervezgetik a terhességet, akkor a legegyszerűbben fogamzásgátló tabletta szedése szünteti meg a panaszokat.

Rendellenességnek számít-e, ha valakinek 8 hónapi szoptatás után megjött a menstruációja, 2 hétig tartott, majd a következő alkalommal a 41, majd az 53. napon jött meg - érkezett a következő kérdés. - Nincs rendben, be kell állítani a ciklusát - hívta fel a kérdező figyelmét a szakorvos.

Volt, aki abban reménykedett, hogy a korábbi menstruációs problémák megszűnnek a szülés után, de a szakorvos úgy vélte, ezt megjósolni nem lehetséges.

Egy kérdező a menses utáni 13. napon halványrózsaszín vért tapasztalt. Ez lehet ovulációs vérzés, ami jó fogamzóképességet jelent - tájékoztatta Elek doktor.

Naptári módszer, teherbeesés

A menstruáció első napjától kezdve a hányadiktól lehet teherbe esni? Bekövetkezhet hamarabb is az ovuláció, mint a 15 nap? - kérdezték.

Gyakorlatilag a ciklus első napjától az ovulációt követő 48 óráig. Számolni kell azzal is, hogy az egészséges nyakcsatornában sokáig életképesek lehetnek a spermiumok. A naptár módszer lényege is, hogy védekezés nélkül csak az ovulációt követő 48. óra múlva lehetnek együtt.

A terhességi toxémiáról

Egy aggódó kismama aziránt érdeklődött, mennyi az esélye, hogy a második gyermek esetében is megismétlődik az elsőnél elszenvedett HELLP terhességi toxémia.

A HELLP (hemolízis, elevated liver enzymes, low platelet count) a terhességi toxémia legsúlyosabb formája. - A toxémia lehet elsődleges, akkor ismétlődéssel nem kell számolni - hangzott a válasz -, a másodlagos viszont más betegség (magas vérnyomás, vesebetegség, cukorbaj) következménye, ezeket célszerű a következő terhesség előtt kivizsgálni. Ha a háttérben nincs belső szervi betegség, a toxémia nem fog ismétlődni.

Szülésről

Nagyon nehéz volt a kitolási szakasz, mert nem volt ereje a szülő nőnek kellőképpen nyomni. Mit kell tennie, hogy egy következő szüléskor ne így legyen? - Semmit! A következő szülés spontán is könnyebb szokott lenni - válaszolta a szülész, azzal, hogy esetleg a kismama torna megkönnyítheti a dolgot, javítva a kismama erőnlétét, fizikai állapotát.

Ha az első baba farfekvéses volt, nagyobb-e az esélye, hogy a következő is faros lesz? - kérdésre dr. Elek Csaba azt válaszolta, hogy ez attól függ, hogy van-e valamilyen oka a farfekvésnek, pl. kétszarvú méh.

Ha az első terhességnél fejletlen volt a méh, akkor a következő terhességnél is számolni kell ezzel, vagy "megedződhetett"? - A fejletlen méh legjobb gyógyszere maga a terhesség. A következő szülésnél ettől nem kell félni, a terhesség alatti hormonok a fejlődést felgyorsítják - érkezett a megnyugtató válasz.

- 19 évesen mindenki érett a gyermekszülésre testileg? - Testileg, normális esetben mindenki érett. Lelkileg és szellemileg az érettség viszont még sokszor várat magára.

A szülés után mennyi pihenésre van szüksége a szervezetnek egy újabb terhességig, szülésig? - kérdezték többen is.

Általában két évet szoktak javasolni két szülés között minimálisan.

Javasolja-e az apa jelenlétét a szülőszobában? - kérdezték várandós kismamák. A szülészorvos ezt mindenképpen ajánlja, feltételezve, hogy az apa alkalmas erre lelkileg. A közös gyermek, az új élet megszületése olyan közös élmény, amely kettejük kapcsolatát is erősíti. A legtöbb helyen igyekeznek a segítőtársat valóban bevonni az eseménybe: például megkérik, hogy az újszülöttet ő tegye édesanyja mellére, illetve ő vághatja el a köldökzsinórt.

Szülés utáni gondok

Nőgyógyászhoz vagy urológushoz forduljon az a kismama, akinél a szülés után vizelettartási gondok léptek fel - jött a következő kérdés. - Ez a vizeletproblémák jellegétől függ - válaszolta Elek doktor -, de ha szülés után lépett fel, valószínűleg inkább nőgyógyászati probléma lehet, gyógyítása hüvelyplasztikai műtéttel történik.

Gyógyszeres kezelés erre nincs. Érdemes felkeresni újra a szülőorvost, biztosan elvégzi a műtétet.

- Normális az, ha szülés után majdnem kilenc hónappal még mindig nem a "régi "a közösülés? Nincs mindig orgazmusom, nem nedvesedek kellőképpen, utána van úgy, hogy egy-két órát sajog a hüvelyem - számolt be a tüneteiről egy kismama.

Dr. Elek Csaba elmagyarázta, hogy ez szülés után gyakori, lelki eredetű jelenség, de lehet és kell is rajta segíteni. Nem szükséges feltétlenül pszichológushoz mennie, a leghatékonyabb módszer a Master-Johnson technika. Ennek hatásmechanizmusát azonban az érdeklődőknek nem magyarázta el, mivel nem szerencsés, ha a beteg ismeri ezt: ha tudja mi a tréning lényege, nem ér el vele kellő hatást.

- Hét hónapos kisfiam sosem akart szopni, így lefejem a tejet. Elektromos mellszívót használok. Lesz ebből később valamilyen problémám? A fülembe ültették a bogarat, hogy a sok masszírozás miatt daganatot lehet kapni. Nem hiszek benne, de szeretnék egy megnyugtató választ - kérdezte egy fiatal anyuka.

- Ennek pont az ellenkezője igaz. A fejés véd a daganat ellen - nyugtatta meg a nőgyógyász.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: