"Szex után nem tudok felállni a WC-ről"

Mi lehet az oka annak, ha a szexuális együttlétek után felfázásos tünetek jelentkeznek? A HáziorvosBlog összefoglalta a lehetséges válaszokat.

"Több, mint tíz éve kezdődött, az első kapcsolatomnál: szeretkezés után felfázásos tüneteim jelentkeznek, és ez minden esetben együttléthez köthető. A vizeletem véres, csíp, adott esetben a WC-ről sem tudok leszállni. Kezeltek az évek során többször is, jellemzően antibiotikummal, de ez ugye csak a tüneteket orvosolta" - írja egy kétségbeesett olvasó a HáziorvosBlogon, aki a blog orvos-szerzőjétől, Ipolyi-Topál Gittától kért segítséget.

A háziorvos szerint komoly életminőségromlást okozó problémáról van szó, amely alkati sajátosság. Érdemes lenne elmenni urológushoz - és ha ő is jónak látja, akkor érdemesebb elkezdeni egy hosszasabb, úgynevezett profilaktikus antibiotikum-kúrát, amelyet visszatérő fertőzéseknél szoktak alkalmazni.

Felfázásos tünetek szex után: Van megoldás (Fotó: Europress)

Az alsó húgyúti fertőzések - felfázás, hólyaghurut - oka, hogy a gáttájékról a baktériumok feljutnak a hólyagba, ami egyébként steril, és normális esetben nincs benne baktérium. Abban az esetben beszélhetünk visszatérő húgyúti fertőzésről, ha az elmúlt hat hónapban kettő, vagy az elmúlt évben három alkalommal ismétlődöttalsó húgyúti gyulladás.

A visszatérő húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezők egyrészt genetikusak, vagyis alkati probléma - az átlagosnál rövidebb húgycső például kedvez a baktériumok "felmászásának". További hajlamosító tényező lehet például változókor előtti nőknél a közösülések gyakorisága, a spermicid használata, saját és anyai előzményekben szereplő húgyúti fertőzés. A menopauzát követően a rizikófaktorok szoros összefüggést mutatnak a hólyag előreesésével, az inkontinenciával.

Megelőzésképpen odafigyelhetünk néhány dologra, mint például arra, hogy összebújás előtt zuhanyozzunk, vagy menjünk el vécére előtte és utána is - a vizelet kimossa a baktériumokat a húgycsőből. Segíthetnek a tőzegáfonya tartalmú étrend-kiegészítők is, a C-vitamin szedésével pedig a vizelet savanyítható, ami nem kedvez a fertőzéseket leggyakrabban okozó E. coli baktérium megtelepedésének. Gyógyszeres megoldásként az jöhet szóba, ha szeretkezés után alacsony dózisú antibiotikumot szedünk be.

A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatja el!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.