PMS: több mint hiszti

Ha premenstruációs tüneteket hivatalosan is elismernék, mint megváltozott pszichiátriai állapotot, sokat segítene azokon, akiket eddig a hónap bizonyos napjain környezetük csupán hisztis nőként könyvelt el.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve) című kiadványának legújabb kiadásában már hivatalosan is hangulati rendellenességként ismerik el a menstruáció előtt jelentkező időszakot, amely számos nő életét keseríti meg gyakori hangulatingadozással, érzékenységgel, levertséggel, szorongással vagy éppen ingerlékenységgel.

Ahhoz, hogy valakinél hivatalosan is felállítsák a diagnózist, egy nőnek a tizenegy lehetséges tünet közül legalább ötöt kell produkálnia a menstruáció előtti héten, melyek a mindennapi életük és munkájuk során hátrányosan érintik őket.

Javashri Kulkarni, az ausztráliai Monash Egyetem Alfred Pszichiátriai Kutatóintézetének igazgatója szerint a diagnózis felállítása rendkívül hasznos, mivel idáig nem igazán vette senki komolyan az ezzel küzdőket. Ezután viszont felállíthatóak megfelelő kezelési módok, és végre talán lekerül a stigma is az érintettekről. Emellett a megfelelő kezelés következében az antidepresszánsok használata is visszaszorítható, amely sokaknál nem hogy javulást nem eredményezett, de inkább rontott az állapotukon.

A fenti változtatásoknak természetesen ellenzői is akadnak, sőt eddig már több mint 13 500-an írták alá azt a tiltakozó petíciót, mely szerint a premenstruációs tünetek ilyen szintre történő emelése komolytalanná teszi a pszichiátriai diagnózisokat, ami számos kockázati tényezőt vonhat maga után.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)