Petefészekrák: figyelni kell a tünetekre

Állandóan azt halljuk, hogy a melyik dolog, környezetei tényező, adottság vagy az életmód mennyivel növeli egyes rákok kockázatát. Esettanulmányokon keresztül bemutatjuk, hogy a nehezen kézzelfogható mutatók mit jelentenek a gyakorlatban. Petefészekrák kockázatelemzés, 4. rész.

A 42 éves Helen Casey, egy videócég igazgatója, Etonban él férjével. 89 kiló, 172 centi magas, testtömeg-indexe 29,8.

Pár évvel ezelőtt elkapott egy gyomorvírust: felpuffadt, gyomorégései voltak és igen letargikus állapotba került. Többek között petefészekrák-tesztet is végeztek, szerencsére negatív eredményeket kapott. Puffadás elleni gyógyszereket kapott, illetve irritábilis bélszindrómára ajánlott FODMAP-diétát folytat (kihagy bizonyos szénhidrátokat, magas gyümölcscukor-tartalmú ételeket, ugyanis ezek fermentálódhatnak a gyomorban).

A petefészek-daganatokat nehéz korai stádiumukban kimutatni, ezért mire diagnosztizálják, általában nehéz hatékonyan kezelni. Egy új módszerrel azonban már a korai szakaszban fel lehet ismerni a betegséget. Kattintson! Nem dohányzik, hétvégenként csak pár pohár bort iszik és heti kétszer legalább egy óra hosszú sétára indul. Nagyon sajnálják, de párjával képtelenek a gyermeknemzésre, bár gyógyszeres és egy IVF-kezelésnek is nekifutott a múltban, petesejtjei azonban nem túl jó minőségűek. Vegetáriánus.

Mit mond az orvos? A puffadás nem köthető össze a petefészekrákkal, nem növeli annak esélyét – igaz, a rák egyik tünete a puffadás. Ettől függetlenül ébernek kell lennie: a negyvenes éveik végén lévő nők azonnal orvoshoz kell hogy forduljanak, ha hirtelen megmagyarázhatatlan puffadást tapasztalnak. Az, hogy nem szült még gyermeket, növeli a petefészekrák esélyét – a fogamzás ugyanis véd a ellene.

A megmagyarázhatatlan puffadás is jelezheti a petefészekrákot

Októberben a University College London kutatói publikáltak egy olyan tanulmányt, amely szerint az IVF-kezelésen átesett nőknél mintegy 33 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki a petefészekrák . A kockázat a kezelés utáni három évben a legmagasabb, illetve a fiatalabbakat esetében nagyobb a gyakoriság. A túlsúly szintén okozhat kockázatot. A tea és a citrusok fogyasztása szintén véd a petefészekrák ellen.

A rák esélye: 1:30

Forrás: Daily Mail

A sorozat többi darabaja:

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: