Normális, ha fáj a nőgyógyászati rákszűrés?

Sokan félnek a nőgyógyászati rákszűréstől, vagy halogatják azt, mert attól tartanak, hogy fájdalommal jár.

A méhnyakrák-szűrővizsgálat célja, hogy a méhnyak olyan elváltozásait ismerje fel, amelyekből a kezelés nélkül méhnyakrák fejlődhetnek ki. Ez az egyszerű vizsgálat néhány percet vesz el a nők életéből, mégis sokan halogatják, hogy időpontot kérjenek egy ilyen szűrésre, mert még mindig sok tévhit kering a vizsgálatról az interneten, és szájhagyomány útján. 

Pedig a nőgyógyászati rákszűrést az állandó lakhelyünknek megfelelő nőgyógyászati szakrendelő bármelyikében elvégzik, de magánrendelésen is kérhető. 

nőgyógyász, rákszűrés
A rákszűrés bármelyik szakrendelőben kérhető

Mi történik a szűrővizsgálat során? 

A szűrés előtt a nőgyógyász ismereti a kenetvétel menetét. A vizsgálat során a szakorvos a méhszáj felszínéről és a méh nyakcsatornájából az erre szolgáló eszköz segítségével (spekulum) kenetet vesz. A levett kenetet laboratóriumba küldik sejtvizsgálatra, ennek eredményéről a szakrendelő munkatársai tájékoztatják a pácienst néhány hét múlva. 

Normális ha fáj a szűrővizsgálat? 

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a nőgyógyászati rákszűrés nem okoz fájdalmat, de kivételek mindig lehetnek. Az eljárás során egy orvosi eszközzel, az ún. spekulummal vizsgálják a női nemi szerveket és a méhnyakat. 

Mi az spekulum? Mire szolgál? 

A spekulum egy orvosi eszköz, amelyet a nőgyógyászati vizsgálatok során használnak. A spekulumot a női hüvelybe helyezik, hogy láthatóvá tegyék a méhnyakot és a hüvely belső részét. A spekulumot sterilizálják vagy egyszer használatos kivitelben kapható.

A spekulumnak általában két vagy három fő része van: a végén egy keskeny rész található, amelyet a hüvelybe helyeznek, egy középső rész, amely az eszköz rögzítésére szolgál, és egy szélesebb felső rész, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy lássa a méhnyakat és a hüvely belső falát.

spekulum, nőgyógyász,
A spekulum fontos kelléke a méhnyakrák szűrésnek

A spekulum használata az első nőgyógyászati vizsgálatok során kellemetlen lehet, de általában nem okoz fájdalmat. A spekulum segítségével az orvosok el tudják végezni a nőgyógyászati rákszűrést is, amely segít az esetleges rákos sejtek időben történő felismerésében és kezelésében.

Ha a vizsgálat fájdalmat okoz, akkor érdemes erről beszélni az orvossal, mivel a fájdalom lehet, hogy egy olyan problémára utal, mint például a fertőzés vagy a gyulladás.

Fontos azonban megemlíteni, hogy minden nő különböző, és egyesek érzékenyebbek lehetnek, mint mások. 

Bár az orvosok általában megpróbálják a vizsgálatot a lehető legkíméletesebb módon elvégezni, és segítenek enyhíteni a kellemetlenségeket, ezek azonban előfordulhatnak.

Ha a vizsgálat során enyhe kellemetlenséget érzünk, az általában normális, de az erős, vagy tartós fájdalom nem. Ezt fontos, hogy jelezzük a vizsgálat közben, és utána is az orvosnak.

A nőgyógyászati rákszűrés eredményessége érdekében érdemes a szűrővizsgálatot megelőző 24 órában tartózkodni a hüvelyöblítéstől, a tamponhasználattól, és a szexuális élet sem ajánlott. 

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Általában kiderül az ég, viszont keleten a konvergenciában, illetve nyugaton maradhat felhősebb az ég. Emellett a Dunántúl egyes részei fölé átmenetileg fátyolfelhők sodródhatnak. Az északias szél mérséklődik, legyengül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, vízpartokon lehet pár fokkal enyhébb, a hidegre hajlamos helyeken kissé hűvösebb a hajnal. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra