Nem kérhet kártérítést a fogyatékkal született

Saját jogán nem jár kártérítés a fogyatékosan született gyermeknek.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) jogegységi határozatában úgy foglalt állást, hogy a fogyatékosan született gyermek a saját jogán nem léphet fel kártérítési igénnyel az egészségügyi intézménnyel szemben - tájékoztatta az MTI-t az LB Polgári Kollégiumának szóvivője a bíróságokra kötelező döntésről csütörtökön.

Banicz Erika közleményében azt írta: ezeknek a kárigényeknek az az alapjuk, hogy a terhesség alatt a szülők - orvosi diagnosztikai tévedés vagy mulasztás miatt - nem kaptak tájékoztatást arról, hogy nagy valószínűséggel fogyatékos gyermekük fog születni, és így az anya nem élhetett a terhességmegszakítás törvényben biztosított jogával.

Az egységes bírói gyakorlat szerint az egészségügyi intézménnyel szemben a szülők kártérítési igénye megalapozott, mert a megfelelő tájékoztatás hiányában sérült a családtervezéshez fűződő joguk, ezért a fogyatékos gyermek születésével összefüggő vagyoni és nem vagyoni többletterheket kártérítésként érvényesíthetik. A fogyatékos gyermeknek a szülőkkel párhuzamosan érvényesített kárigényét tekintve azonban eltérő ítéletek születtek.

A Legfelsőbb Bíróság mostani döntésével azt mondta ki, hogy a fogyatékosan született gyermek a saját jogán nem léphet fel kártérítési igénnyel. A jogegységi tanács a nemzetközi szakirodalomra, illetve a külföldi joggyakorlatra támaszkodva azzal indokolta határozatát, hogy a polgári jogi kárfelelősség elemei hiányoznak.

"A fogyatékosság mint hátrány ugyanis nem vezethető vissza orvosi mulasztásra, hiszen a magzat fejlődésében örökletes vagy más természetes okból következett be a rendellenesség, és a magzattal szemben az orvos nem követett el kötelezettségszegést" - tartalmazza a bírósági közlemény.

A tanács indoklása szerint nem értelmezhető a kár fogalma sem, mert a polgári jogban a kár egy, a korábbiakhoz képest hátrányosan megváltozott állapotot jelent. Mint írják: "a természetnél fogva fogyatékos gyermeknek semmilyen esélye nem volt arra, hogy ép emberként élje életét, megnehezült életlehetőségeit ezért nem lehet az egészséges gyermekéihez hasonlítani, önmagában a fogyatékos élet pedig kárnak - a fenti értelemben - nem tekinthető".

A jogegységi határozat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az államnak - a polgári jogi kárfelelősség hiányára is tekintettel - alkotmányos kötelezettsége olyan intézmény- és juttatási rendszer működtetése, amely megfelelő egészségügyi, oktatási és anyagi ellátást nyújt a fogyatékosságuk miatt rászorultaknak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)