Nem esik teherbe? Ezt nézesse meg

Ha egy pár egy éven keresztül próbálkozik, ám a nőnek nem sikerül teherbe esnie, akkor érdemes bizonyos vizsgálatokat végeztetni.

A teherbeesési nehézségek hátterében gyakran pajzsmirigyprobléma húzódik meg. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája elmondja, milyen laborértékeket célszerű ellenőriztetni ilyenkor.

A pajzsmirigyzavarok és a meddőség

Pajzsmirigy: normál TSH mellett is lehet baj - a részletekért kattintson ide!

A pajzsmirigyzavarok ma már népbetegségnek számítanak. Gyakran meddőség, illetve vetélés miatt derül fény a problémára. Apajzsmirigyalul- és túlműködése egyaránt befolyásolja a menstruációs ciklust és a teherbeesés esélyeit, de a szerv problémái a peteérésre, a beágyazódásra és a magzat fejlődésére is kihatnak. Amennyiben kevés hormont termel a pajzsmirigy, az a hipotalamuszt arra sarkallja, hogy több TRH hormont termeljen. Ez pedig megemeli mind a TSH, mind a prolaktin szintjét. Ez utóbbi gátolja a normál tüszőérést, és anovulációs ciklusokat is eredményezhet.

Ha a pajzsmirigy-alulműködés mellett valaki mégis teherbe esik, akkor nagyobb eséllyel következik be vetélés. A magzat ugyanis eleinte az anyától vonja el a számára szükséges pajzsmirigyhormonokat, ám ha a kismamánál hiány van, akkor a baba sem fog hozzájutni a T4 és T3 hormonokhoz. Ugyanakkor a pajzsmirigy-túlműködés is súlyos gondokat okozhat, mivel befolyásolja az ösztrogén, a LH és az FSH képződését.

teherbeesési nehézségek, negatív terhességi teszt, meddőség, vetélés, pajzsmirigyzavarok, pajzsmirigy-túlműködés, pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy lehet az oka, ha több mint 1 éve negatív a terhességi teszt. Fotó: iStock

Ezeket a laborértékeket ellenőriztesse

A TSH a pajzsmirigy-stimuláló hormon, ezért, ha a szervezet úgy érzékeli, hogy túl kevés a pajzsmirigyhormon, akkor megemelkedik a TSH szintje. Normál értéke laboronként változik, ám az endokrinológusok szerint a teherbeeséshez 1 mIU/l az ideális, de mindenképp 2,5 mIU/l alatt kell lennie. A laborvizsgálat során a pajzsmirigyhormonok - T3 és T4 - szintjét is ellenőriztetni kell. Előbbinek 3,1 és 6,8 pmol/l között, utóbbinak pedig 12 és 22 pmol/l között kell mozognia ideális esetben.

A reverz T3 (rT3) értékét viszonylag ritkán nézik, ám ha normál értékek mellett jelentkeznek a pajzsmirigyzavarra jellemző tünetek, akkor érdemes ezt is ellenőriztetni. Az rT3 ugyanúgy az inaktív T4-ből keletkezik, mint a T3, ám hibásan, mivel inaktív marad. Mivel ugyanoda kötődik, mint a T3, ezért elfoglalja annak helyét, így az utóbbi nem képes beépülni. Ha nem túl nagy az rT3 mennyisége, akkor nem okoz problémát, ám ha túl sok van belőle, akkor pajzsmirigy-alulműködésre jellemző tünetek lépnek fel.

Mi a megoldás?

Ha valamilyen pajzsmirigyprobléma áll fenn, azt legtöbbször orvosolni lehet gyógyszeres kezeléssel, így az érintett egészséges gyermeknek adhat életet. Pajzsmirigy-túlműködés esetén azonban előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés nem elég - ekkor izotópos kezelésre, esetleg műtétre is szükség lehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)