Mire utal, ha az egyik mellünk nagyobb?

Nem egyforma méretű a két mellünk? Ne aggódjunk, nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, az aszimmetrikus mellek ugyanis viszonylag gyakoriak a nőknél. De mi magyarázhatja a jelenséget? Mutatjuk, mit mondanak az orvosok.

Van, akinek az egyik lába nagyobb, mint a másik, és olyan is akad, akinek a szemei vagy a kezei térnek el méretben egymástól. A különbség a melleknél is megmutatkozhat: a The Healthy szakemberek megkérdezésével járt utána, mi lehet ennek az oka.

mellméret, aszimmetrikus mell
Az aszimmetrikus mellek viszonylag gyakoriak a nőknél. Fotó: Getty Images

„A nők többségének aszimmetrikusak a mellei, némelyiküknél akár egy kosárméretnyi eltérés is lehet” – nyilatkozta a lapnak dr. Mary Jane Minkin, a New Haven-i Yale Medical School professzora, aki úgy folytatta: „A pontos okokat nem tudjuk, ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy a méretkülönbség valami aggasztó dolgot jelezne. A megfelelő melltartó megtalálását azonban megnehezítheti.”

Genetika vagy szoptatás

Mint arra dr. Sherry Ross, a Santa Monica-i Providence Saint John's Health Center munkatársa rámutatott, az, hogy nem egyforma a két mellünk, gyakran örökletes. Ha például édesanyánk vagy nagymamánk is tapasztalt ilyesmit magán, akkor szinte biztos, hogy a mi melleink is különböző méretűek lesznek.

Ugyancsak elképzelhető, hogy hízás vagy fogyás magyarázza a jelenséget, mondta dr. Minkin. Mivel a mellek részben zsírból állnak (a kötőszövet és a tejcsatornák mellett), a méretük a testsúlyunkkal együtt változhat. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a felszedett vagy leadott kilók nem mindig egyenletesen oszlanak el rajtunk; lehetséges tehát, hogy az egyik mellünk többet nyer vagy veszít, mint a másik.

Dr. Minkin arról is beszélt, hogy a terhesség és a szoptatás is hatással lehet arra, mennyire szimmetrikusak a melleink. „A mellek a terhesség és a szoptatás alatt általában megnőnek, majd a szoptatás után kisebbek lesznek – sok esetben még annál is kisebbek, mint amekkorák kezdetben voltak” – magyarázta a szakember, hozzátéve: a kisbabák étkezési szokásai szintén indokolhatják a méretkülönbséget. „Ha a gyerek csak az egyik vagy csak a másik mellet részesíti előnyben, az aszimmetriát okozhat.”

A hirtelen változás bajt jelezhet

A mellek méretének különbözőségét gerincferdülés, illetve a mellkasfal rendellenessége is indokolhatja, ezek azonban a szakemberek szerint sokkal kevésbé jellemző okok, mint a genetika vagy a súlyváltozás. Azt viszont kiemelték, hogy ha a melleink mindig is szimmetrikusak voltak, de hirtelen aszimmetrikussá váltak, érdemes kivizsgáltatni, nincs-e ciszta vagy valamilyen más, akár súlyosabb rendellenesség – például daganat – a nagyobbik mellben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: