Mikor kell fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, érdemes azonban tudni, hogy vannak esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Nem mindegy ráadásul az sem, hogyan zajlik le az átállás.

Típustól függetlenül a fogamzásgátló tabletták hatása minden esetben megegyezik: közel 100 százalékban védenek a nemkívánatos teherbeeséstől. A külsőleg bevitt hormonok ugyanis gátolják a tüszőérlelő hormon ( FSH ) és a sárgatestserkentő hormon ( LH ) termelését, így mind a tüszőérés, mind a sárgatest képződése elmarad. Ráadásul vannak olyan készítmények is, amelyek megváltoztatják a méhnyaknyák összetételét, megnehezítve a spermiumok célba érését – valamint ez a hatás a beágyazódáshoz sem teremt megfelelő környezetet, hiszen a méh nyálkahártyája sem képes ekkor tökéletesen felépülni.

fogamzásgátló
A fogamzásgátló tablettákat csak orvosi kontroll mellett szabad lecserélni.

A fogamzásgátló tabletták fajtái

A tablettákat két nagy csoportba oszthatjuk: kombinált és minitablettákra. A különbség a kettő között, hogy míg előbbiek progeszteront és ösztrogént is tartalmaznak, addig utóbbiak csupán progeszteront. A kombinált készítmények állandó szinten tartják a hormon mennyiséget, így nincs kiugróan magas ösztrogénszint, amely kiváltaná az ovulációt. Az úgynevezett minipill viszont inkább fizikai gátat szab, mivel elvékonyítja a méhnyálkahártyát, valamint akadályozza a spermiumok feljutását, ugyanis sűrűbbé teszi a méhnyak nyákfelületét.

Mi a teendő, ha véletlenül elfelejtettünk bevenni egy fogamzásgátló tablettát?

Mikor érdemes váltani?

A fogamzásgátló tabletták közötti váltásnak több oka lehet, ám általában kellemetlen mellékhatások, magas egészségügyi kockázat, illetve szoptatás indokolja a cserét. Amennyiben mellékhatások jelentkeznek (például migrén , közti vérzés), úgy mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki a panaszok alapján megállapítja, mely összetevő válthatta ki a zavaró tünetet, és ez alapján új készítményt tud javasolni. Ezen kívül a váltás mellett szól például a vérrögképződés magasabb rizikója: ekkor a szakember esetleg minipill alkalmazását vagy hormonmentes fogamzásgátló módszert javasol.

A váltás menete

„Fontos, hogy a váltást mindig egyeztesse orvosával, hiszen ő ismeri az egyes szerek összetevőit, hatásait” – mutatott rá dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Hozzátette, hogy az áttérés menete attól függ, hogy ugyanolyan típusú készítményre cserélünk-e, vagy kombináltról csak progeszterontartalmúra, esetleg fordítva.

Az első esetben ugyanaz a teendő, mintha semmi sem változna, csak a 7 napos szünet után már az új gyógyszert kell beszedni. Minipillre váltáskor nem kell szünetet tartani: ha elfogy az előző levél, már lehet is beszedni az újat. Amennyiben pedig kombináltra cseréljük le a régebbi készítményt, úgy a menstruáció első napján kell megkezdeni az új levelet, majd az előírásoknak megfelelően továbbszedni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)