Mikor kell fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, érdemes azonban tudni, hogy vannak esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Nem mindegy ráadásul az sem, hogyan zajlik le az átállás.

Típustól függetlenül a fogamzásgátló tabletták hatása minden esetben megegyezik: közel 100 százalékban védenek a nemkívánatos teherbeeséstől. A külsőleg bevitt hormonok ugyanis gátolják a tüszőérlelő hormon ( FSH ) és a sárgatestserkentő hormon ( LH ) termelését, így mind a tüszőérés, mind a sárgatest képződése elmarad. Ráadásul vannak olyan készítmények is, amelyek megváltoztatják a méhnyaknyák összetételét, megnehezítve a spermiumok célba érését – valamint ez a hatás a beágyazódáshoz sem teremt megfelelő környezetet, hiszen a méh nyálkahártyája sem képes ekkor tökéletesen felépülni.

fogamzásgátló
A fogamzásgátló tablettákat csak orvosi kontroll mellett szabad lecserélni.

A fogamzásgátló tabletták fajtái

A tablettákat két nagy csoportba oszthatjuk: kombinált és minitablettákra. A különbség a kettő között, hogy míg előbbiek progeszteront és ösztrogént is tartalmaznak, addig utóbbiak csupán progeszteront. A kombinált készítmények állandó szinten tartják a hormon mennyiséget, így nincs kiugróan magas ösztrogénszint, amely kiváltaná az ovulációt. Az úgynevezett minipill viszont inkább fizikai gátat szab, mivel elvékonyítja a méhnyálkahártyát, valamint akadályozza a spermiumok feljutását, ugyanis sűrűbbé teszi a méhnyak nyákfelületét.

Mi a teendő, ha véletlenül elfelejtettünk bevenni egy fogamzásgátló tablettát?

Mikor érdemes váltani?

A fogamzásgátló tabletták közötti váltásnak több oka lehet, ám általában kellemetlen mellékhatások, magas egészségügyi kockázat, illetve szoptatás indokolja a cserét. Amennyiben mellékhatások jelentkeznek (például migrén , közti vérzés), úgy mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki a panaszok alapján megállapítja, mely összetevő válthatta ki a zavaró tünetet, és ez alapján új készítményt tud javasolni. Ezen kívül a váltás mellett szól például a vérrögképződés magasabb rizikója: ekkor a szakember esetleg minipill alkalmazását vagy hormonmentes fogamzásgátló módszert javasol.

A váltás menete

„Fontos, hogy a váltást mindig egyeztesse orvosával, hiszen ő ismeri az egyes szerek összetevőit, hatásait” – mutatott rá dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Hozzátette, hogy az áttérés menete attól függ, hogy ugyanolyan típusú készítményre cserélünk-e, vagy kombináltról csak progeszterontartalmúra, esetleg fordítva.

Az első esetben ugyanaz a teendő, mintha semmi sem változna, csak a 7 napos szünet után már az új gyógyszert kell beszedni. Minipillre váltáskor nem kell szünetet tartani: ha elfogy az előző levél, már lehet is beszedni az újat. Amennyiben pedig kombináltra cseréljük le a régebbi készítményt, úgy a menstruáció első napján kell megkezdeni az új levelet, majd az előírásoknak megfelelően továbbszedni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)