Miért ordít az újszülött?

Mert elviszik az anyjától - mondta jó néhány évvel ezelőtt a Csepeli Szülészeti Osztály vezető főorvosa, miután életében először meglátogatott egy baba-barát kórházat. A világon harmadikként, egy görög és egy amerikai egyetem után, "Perinatális szaktanácsadó" képzés indul az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai szülészeti ellátás, ugyanis a most induló "Perinatális szaktanácsadó" képzés valóban egy új személetet jelent. A mi kultúránkban egyértelműen az orvosi, vagy egészségügyi szemlélettel szemben egy sokkal kiegyenlítettebb helyzetet kíván teremteni. Egyre több kutatás mutatja, hogy kulcsfontosságú a közvetlen szülés-születés utáni pár óra, ami úgy kéne történjék, hogy az anya és a gyereke, adott esetben az apa is, teljesen háborítatlanul töltsék együtt ezt az időszakot a különböző mosdatások, fürdetések, cseppentések és egyebek helyett. Például ma már tudjuk, hogy nem kell lemosni egy babáról a magzatmázat, mert direkt jó a bőrének, hogyha az rajta marad. Ehhez képest a csecsemőellátás azt látja inkább biztosnak, hogyha a gyerek ott van az ő osztályukon, a fizikális ellátást, a tisztaságot, a sterilitást előtérbe helyezve. Ma Magyarországon is van olyan osztály, nem egy és nem kettő, ahol pár perces korában a kisbabát elviszik az édesanyjától. Ezt a helyzetet szeretnénk egy kedvezőbb, harmonikusabb irányba mozdítani. Ez a megközelítés a szülés-születés egészséges, természetes folyamatát veszi alapul - tájékoztat Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológiai Intézetének a vezetője.

A sokoldalú és alapos tudást nyújtó képzésben szó lesz a magzati életről, hiszen napról napra többet tudunk a babák születése előtti időszakáról, beleértve azt is, hogy mi mindenhez értenek már, mi mindent tudnak, amiről néhány évvel ezelőtt még fogalmunk sem volt. Lesz egy olyan kurzus, ami "Az Életet" kíséri végig, annak fontosabb fordulói, fejlődési állomásai mentén, mert az egyes generációk egymásnak adják tovább a jó, vagy rossz tapasztalatokat. Hogyha a születés környéki tapasztalatok kedvezőtlenek, akkor annak nagy valószínűséggel ára van a felnőtté válás során, például a párválasztáskor, a saját gyerekei nevelésekor. De akár a kockázatvállalásban, közgazdasági döntésekben, vagy a drogozásban is. Szó lesz a fájdalomról, a halálról, a szülés körüli rítusokról, vagy a szexualitásról. A kutatásoktól kezdve a közember és a szakmák gondolkodásából egyszerűen hiányzik az, hogy a szülés-születés egy szexuális esemény. Önálló tárgyként szerepel az apaság, illetve a perinatális terápiás módszerek, és hogy milyen szakemberekhez fordulhatnak a valóban rászorulók. Az önismereti tréningek, csoportok pedig végigvonulnak a négy féléven.

Olyan diplomás szakemberek jelentkezését várják, akik vagy a születés körül tevékenykednek, vagy a felnövekvő generáció oktatásában, nevelésében vesznek részt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)