Menstráció alatt terhesség?

Még a legjobban informált nőknek is vannak kérdéseik a menstruációjukkal kapcsolatban. A leggyakoribbakra válaszol a nőgyógyász.

Mi okozza a PMS-t?

A PMS , vagyis a menstruáció előtti tünetegyüttes azért jelentkezik, mert a szervezetünk érzékeny a hormonális változásokra, magyarázza Richard P. Frieder, a Santa Monicai UCLA nőgyógyásza. A havi vérzés előtti 7-10 nap során a progeszteron és ösztrogén szintje rohamosan változik. Ezek olyan tüneteket okozhatnak, mint a felfúvódás, a kedélyingadozás, fejfájás, a mellek érzékenysége és néhány esetben kimerültség.

A szabad menstruáció az új őrület - részletek !

A nők 90 százaléka tapasztalja ezeket kisebb-nagyobb mértékben, de csak 20 százalékukat zavarja a mindennapi életvitelükben. Mozogjunk minden nap, tartózkodjunk a koffein-és alkoholfogyasztástól, vegyünk magunkhoz sok folyadékot, és együnk gyakrabban kevesebbet. A kalcium - és D-vitamin bevitel csökkentheti a PMS kialakulásának kockázatát, legalábbis az Archives of Internal Medicine egyik cikke szerint. Sok nő számol be arról, hogy tüneteik számottevően enyhülnek, miután áttérnek a fogamzásgátló tablettára.

Miért rendszertelen a ciklus?

Néhány nőnek nincs rendszeres peteérése, ezért a ciklusuk is szabálytalan. A stressz és a betegségek kedvezőtlenül befolyásolhatják a folyamatot. Fontos azonban tudni a rendszeres ciklus megfogalmazását, mielőtt kijelentenénk, hogy a rendszeretelenségtől szenvednek. Frieder doktor elmondása szerint nem minden esetben beszélhetünk erről a jelenségről. A normális ciklus a havi vérzés első napjától a következő ciklus kezdetéig tart, és 25-35 napos időközökben mozoghat. A nőgyógyász azzal nyugtatja az aggódókat, nem kell, hogy minden hónapban ugyanazon a napon menstruáljanak. Előfordul, hogy nem emlékszünk pontosan a legutóbbi menstruációnk időpontjára, ezért célszerű erről naptárt vezetni.

Miért rendszertelen a ciklus?
Miért rendszertelen a ciklus?

A szabálytalan vagy kimaradó ciklus oka (a terhességen kívül) lehet a nagymértékű súlyváltozás, táplálkozási zavar, kimerítő testedzés vagy hormonzavarok. Ha egy ilyen esetet követően a következő hónapban sem áll helyre a ciklus, célszerű felkeresni a nőgyógyászunkat.

Teherbe lehet-e esni a menstruáció alatt?

Lehetséges, de csekély az esélye. Fontos tudni, hogy a vérzés valóban menstruációból származik-e - figyelmeztet a nőgyógyász -, előfordulhat ugyanis, hogy csak két menzesz közti pecsételő vérzésről van szó. Néhány nő a tüszőrepedéskor is vérzik, és ha ezt összekeverjük a havivérzéssel, akkor valóban teherbe eshetünk. Az is elképzelhető, hogy a menzesz vége felé bekövetkező együttlét után 2-3 nappal megtörténik a peteérés, mikor még élő hímivarsejtek vannak a nő testében. Ilyenkor elméletileg bekövetkezhet a terhesség, bár nem sok esély van rá.

Biztos lehetek-e abban, hogy nem vagyok terhes?

Ha mestruálunk, akkor sem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy nem estünk teherbe. A korai terhesség során előfordulhatnak vérzések, és nem is mindig lehet megkülönböztetni a menstruációtól. Figyeljünk oda, hogy a lefolyása hasonlít-e a szokásos vérzésre. Ha más gyanús tünetet is tapasztalunk, mint például émelygés, keressük fel az orvosunkat, vagy vegyünk terhességi tesztet.

Okozhat-e a tampon toxikus sokk szindrómát?

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy életveszélyes bakteriális fertőzés. 1980-ban került a címlapokra, amikor tömeges megbetegedések történtek, főként egy bizonyos márkájú tampont használó fiatal nők körében. A baktérium által termelt méreganyag okozza a tüneteket: hirtelen magas láz, hidegrázás, hasmenés, hányás, izomfájdalmak és kiütések. A szakértők szerint amennyiben a nagy nedvszívóképességű tamponok sokáig maradnak a hüvelyben, elszaporodnak rajta a baktériumok, mások viszont úgy vélik, a betegség kialakulása független ettől. Az ideális időtartam meghatározásához kövessük a termék használati utasítását, javasolja a nőgyógyász. Az egyik tampongyártó például 4-8 órát javasol.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra