Toxikus sokk szindróma tünetei és kezelése

2018. 04. 13.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Gimes Gábor

Mi a toxikus shock szindróma?

A TSS-t 1978-ban írták le először és a nyolcvanas évek elején drámai hirtelenséggel robbant be a köztudatba, miután a nem megfelelő tamponhasználat nyomán sok, főként tizenéves lánynál tapasztaltak szepszisre (vérmérgezésre) jellemző tüneteket. Ritka, de súlyos betegség. Lényege a bakteriális méreganyagok felszaporodása a szervezetben.

A toxikus shock szindróma előfordulása

Bár először a női havi ciklus kapcsán vált ismertté a betegség, a toxikus shock nem csak nőket érinthet. Mégis az esetek több mint felét valamilyen oknál fogva arra hajlamos nőknél és a ciklusokkal összefüggésben diagnosztizálják.

Fogamzóképes korú nőknél, jellemzően a havivérzés alatt vagy közvetlenül utána jelentkező betegség. Gyakoriságáról hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre. A világ különböző pontjain 100 000 fogamzóképes korú nő között 3-14 esetet észlelnek évente. A hüvelyi fogamzásgátló eszközök - a pesszárium, fogamzásgátló szivacsok - nyolcszorosra emelik a szindróma kialakulásának kockázatát.

A hormonális fogamzásgátlók ezzel szemben csökkentik a TSS gyakoriságát. Fiatal korban (15-24 évesen) gyakoribb, és előfordulása ekkor főként - az esetek 99%-ában - a tampon használatára vezethető vissza.

A toxikus shock szindróma okai

A ciklussal összefüggő TSS oka az ivarcsatorna Staphylococcus aureus (sztafilokokkusz aureusz) fertőzése. A baktérium, mely egyébként sokszor megtalálható a hüvelyben és az orrnyálkahártyán is, a hüvelyben felszaporodik, de nem terjed fel a méh üregébe. A helyi szaporodását a huzamos ideig fenntartott hüvelyi ún. barrier (ang., jelentése: gát) fogamzásgátlók és/vagy tampon használata segíti elő. A Staphylococcus számos mérget termel, mely a véráramba felszívódva szepszises, vérmérgezéses tüneteket okoz.

A szervezet toxikus shockká súlyosbodó Staphylococcus-fertőzése bekövetkezhet a bőrön keletkező sebek, égési sérülések, rovarcsípés, műtétek útján is.

A toxikus shock szindróma diagnózisa

Mikrobiológiai tenyésztés és a jellegzetes tünetek alapján lehet felállítani a diagnózist, bár a sok enyhébb eset miatt az esetek jelentős része valójában nem jut az orvosok tudomására, és így nem is kezelik.

Toxikus sokk szindróma tünetei és kezelése

Toxikus sokk szindróma tünetei és kezelése

A toxikus shock szindróma tünetei, kórlefolyása

A betegség magas, 39-40 C fok körüli lázzal, elesettséggel, rosszulléttel hirtelen kezdődik. A vérnyomás gyorsan leesik, szédülés, ájulás fenyeget.

Súlyos esetben az állapot gyorsan vezet a keringés összeomlásához, a tulajdonképpeni shock-hoz. A betegség halálozási aránya 1980 előtt 10% körül volt, a betegség természetének megismerésével ez ma már 2,5% körülire mérséklődött.

A hirtelen jelentkező tüneteket lassabban kifejlődő kötőhártya-gyulladás, torokgyulladás, elesettség, hányás, hasmenés kísérheti.

Jellemző még, hogy a bőr kipirosodik, kiütések jelennek meg, majd 1-2 hét elteltével napégés utáni állapothoz hasonlóan hámlani kezd különösen a tenyér és a talp bőrén.

Azoknál, akiknek már volt TSS-ük, a hüvelyi eszköz használatától függetlenül is kiújulhat az állapot, melynek megelőzéséről feltétlenül orvossal kell konzultálni.

A toxikus shock szindróma kezelése

A kezelés általában kórházi ellátást igényel. Az első teendő mindenképpen erélyes antibiotikus kezelés alkalmazása. Toxikus shock szindróma gyanújakor nincs idő arra, hogy megvárják a kórokozók kitenyésztését és a laboratóriumi eredményt, így olyan antibiotikumotkell választani, ami Staphylococcusokkal szemben is hatékony.

Súlyos, a keringés összeomlásának veszélyével járó esetekben intenzív osztályon történő kezeléssel lehet csak helyreállítani a felborult keringést. A kezelés megegyezik a szepszisnél alkalmazottal.

A toxikus shock szindróma megelőzése

Bár a betegség barrier fogamzásgátló eszközökre, tamponhasználatra vezethető vissza, ezek kockázata mégis nagyon alacsony. Ezért a TSS lehetősége nem képezi ellenjavallatát sem a pesszárium, sem a tampon, sem egyéb hüvelyi eszközök használatának. Fontos azonban tudni a betegség létezéséről, és körültekintően az előírásoknak és a higiéniai szabályoknak megfelelően eljárni a hüvelyen keresztül felhelyezendő eszközök használatánál.

Hasznos tudnivalók

Lényeges tudnivaló, hogy a TSS ismétlődhet. Havivérzés kapcsán ismétlődő lázas periódusok esetén elsőként erre kell gondolni.

A megelőzéshez legfontosabb a túlzásba vitt hüvelyöblítések kerülése, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes mikrobiológiai egyensúlyát, védekező rendszerét. Fontos, hogy magas láz esetén azonnal forduljon orvoshoz, különösen, ha a láz menstruációval párosul, ezt mindenképp közölni kell az orvossal.

Tampon és hüvelyi fogamzásgátlók felhelyezése során a hüvely ártalmas baktériumokkal is fertőződhet. Fontos tehát, hogy a felhelyezés megfelelően tiszta körülmények között történjék, alapos kézmosás után. Ezért például a közhasználatú illemhelyek nem ideálisak a tamponcseréhez. A tampont megfelelő időközönként - a mellékelt leírás szerint legalább nyolcóránként - cserélni kell, 12 órán túli fennmaradása, bent felejtése már veszélyes lehet.

A tapasztalatok szerint a nagy nedvszívó-képességű tamponok veszélyesebbek. A tampont javasolt ún. applikátorral felhelyezni. Lehetőleg éjszakára ne használjunk tampont, és a nap folyamán is érdemes két tampon felhelyezése között inkább betétet használni.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Toxikus sokk szindróma kezelésére! További kérdésem van Toxikus sokk szindróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag