Mennyire hatékonyak a menstruációs kelyhek?

A menstruációs kelyhek hasonló hatékonysággal védenek a szivárgás ellen, mint a betétek vagy tamponok - derült ki egy átfogó, összehasonlító kutatásból.

Nemrég készült először átfogó elemzés a nők számára nélkülözhetetlen egészségügyi termékekről, pontosabban ezek hatékonyságáról. A kutatók nem kis munkára vállalkoztak: 43 tanulmányt néztek át és összesen 3300 nő adatait elemezték. Alanyaik között voltak gazdagabb országokból származók, de kevésbé tehetősek is.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a menstruációs kelyhek ugyanolyan hatékonyan védenek a szivárgás ellen, mint a betétek vagy tamponok. Bár ezekkel a kelyhekkel kapcsolatban általában sok a kérdés és kétely - főleg a felhelyezés és a kivétel nehézségét, illetve a lehetséges fájdalmat illetően -, végül a nők 70 százaléka szerette volna tovább használni a kelyheket, miután megtanulták a használatukat és megszokták az új módszert - ismertették.

intim kehely, menstuációs kehely, menstruáció, menzesz, tampon, betét, intim higiénia,
Ezekkel a kelyhekkel kapcsolatban általában sok a kérdés és kétely. Fotó: 123rf

Mi az a menstruációs kehely?

A hulladékmentes szépségápolás szabályai - részletek itt!

Ez egy olyan apró, rugalmas anyagból készülő, tölcsér alakú eszköz, ami összegyűjti a menstruációs vért. Fel kell helyezni a hüvelybe, így akár 12 órán keresztül felfogja a folyadékot. Az eszközből a kivétel után el kell távolítani a vért, majd alapos tisztítás után vissza lehet helyezni a kelyhet. Egy ilyen tölcsér akár 10 éven keresztül is használható. Ha összeadjuk a havonta vásárolt betétek és tamponok árát, ez tetemes megtakarítást jelenthet. Ráadásul ez egy remek környezetbarát alternatíva, ezt használva ugyanis éveken át nem termelünk nehezen lebomló műanyag és egyéb hulladékot.

Előnyök és hátrányok

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

"Több mint 20 éven keresztül használtam ugyanazt a menstruációs kelyhet. Soha nem fertőtlenítettem, mindig csak szappanos vízzel mostam el jó alaposan, ami azért megkérdőjelezhető dolog" - nyilatkozta egy 62 éves nő, Catherina Petit-van Hoey. Ő a nyolcvanas évek végén egy barátnőjétől hallott először erről a termékről és nem sokkal ezután ki is próbálta. Azt mondja, kellett egy kis idő, míg megszokta, de ezután már nem is akart mást használni. "Nagyon könnyű volt a használata, emellett sok pénzt megspóroltam és tettem valamit a környezetvédelem érdekében is" - mondta. Egy másik hölgy, Martina Fraternali azt mondja, ő a kényelem miatt szereti a legjobban ezt az eszközt. Állítása szerint a menstruációs kehely sosem okozott kellemetlen érzést neki: olyan volt, mintha semmit sem viselne.

Abban viszont mindkét nő egyetért, hogy nem mindig ez a leghigiénikusabb választás - például nem a legirigylésreméltóbb dolog, ha egy nyilvános vécében kell kiüríteni, kimosni és visszahelyezni a kelyhet. "Néha a mozgássérülteknek fenntartott vécébe mentem be, máskor pedig hallgatóztam, van-e valaki a csapnál. Csak akkor mentem ki elmosni a tölcsért, amikor nem volt ott senki" - emlékezett vissza Catherina.

Forrás: bbc.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: