Meglepő ok a vetélés hátterében

Egy friss tanulmány óvatosságra inti a váltott műszakban dolgozó kismamákat. A kutatók szerint ugyanis az éjszakai műszak jelentősen növeli a vetélés veszélyét.

Korábbi tanulmányok már utaltak arra, hogy az éjszakai műszakban is dolgozó kismamáknál magasabb a vetélés kockázata, de ezen tudományos írások szerzői többnyire önbevallásos alapon gyűjtöttek információkat, és szinte semmi konkrétum nem volt kezükben, így a veszélyeztetettség mértékét sem tudták megbecsülni.

Vetélésnek hívjuk, amikor a magzat 20 hetes kora előtt a terhesség magától megszakad. Vetélés során görcsöket, hasi fájdalmat, vérzést, pecsételő vérzést tapasztalhatnak a kismamák. Vannak olyan tényezők, amelyek egyes nőket hajlamosabbá tehetnek a vetélésre. További részleteket itt olvashat!

Egy közelmúltban publikált dán tanulmány szerzői viszont már jóval pontosabb adatokat tudtak felmutatni. A társadalmi szolgáltatási szektorban dolgozó, mintegy 23 ezer várandós nő bérszámfejtési adatait vetették össze a nemzet születési statisztikájával, illetve a vetélés miatt kórházi ápolást igénylő nők kórlapjaival. Ebből próbálták meghatározni, hogyan befolyásolja a terhesség 4. és 22. hete között a magzati halálozás esélyét az éjszakai munkavégzés.

vetélés, spontán vetélés, vetélés okai, terhesség, éjszakai műszak, éjszakai munkvégzés
Jól gondoljuk át, hogy meddig dolgozunk a terhességünk alatt! Fotó: 123rf

Átlagosan alig 20 hétig tartott a terhesség

A kutatók összesen mintegy 378 ezer terhességi hetet tekintettek át, az adatbázisukban szereplő nők mindegyikére átlagosan 19,7 hét jutott. Az éjszakai munka és a vetélések kockázata között több összefüggést is felfedeztek. Megállapították, hogy a terhesség 8. hetét követően 32 százalékkal nőtt a vetélés veszélye azoknál a nőknél, akik a baba elvesztését megelőző héten két vagy annál több éjszakai műszakot vállaltak. Tovább növelte a kockázatot, ha egy kismama egymás után dolgozott végig több éjszakát.

Miért veszélyes az éjszakai munka?

Az éjszakázás senkinek sem tesz jót, a kismamákra nézve viszont fokozottan veszélyes. A szakértők szerint ugyanis az éjszakai mesterséges fény megzavarja a cirkadián ritmust, ezáltal pedig csökkenti a melatonintermelést. Márpedig a melatonin nagyon fontos szerepet játszik a várandósság során: a kutatók szerint főként a méhlepény egészséges működését segíti elő.

Forrás: sciencedaily.com

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: