Megdőlt egy gyakori tévhit a császármetszésről

Akárcsak a természetes úton világra jött gyerekek, a császármetszéssel születettek is megkapják édesanyjuktól a szervezetük egészséges működéséhez szükséges mikrobiomot – állítják holland kutatók. Eredményeik szerint ugyanakkor a császáros babáknál különösen fontos az anyatejes táplálás.

A császármetszés kapcsán régóta hangoztatott és tudományosan kutatott kritika, hogy meggátolhatja, hogy az újszülött szervezetét kolonizálni tudják azok a hasznos mikroorganizmusok – baktériumok, gombák, vírusok –, amelyek hüvelyi szülés során máskülönben átadódnának anyáról gyermekére, segítve az immunrendszer fejlődését. Mindazonáltal egy, a Cell Host & Microbe című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint ennél valamelyest komplexebb, egyben pozitívabb is az összkép. Mint arra a tanulmány eredményeiről a ScienceDaily által bemutatott közlemény rámutat, a legtöbb mikrobiomkutatás a bélrendszerre fókuszál. Valójában azonban testünk más részein is élnek jótékony mikroorganizmusok, legyen szó akár a légzőszervrendszerről vagy a bőrről. A kutatók Wouter de Steenhuijsen Piters orvos, az Utrechti Egyetem orvosi központja adattudósa vezetésével ennek szellemében vizsgálták, hogyan alakul ki születés után a gyermekek mikrobiomja, számításba véve többféle lehetséges befolyásoló tényezőt is.

csecsemő, baba, újszülött, édesanya
Az új kutatás szerint a császáros babák mikrobiomja is egészségesen fejlődik. Fotó: Getty Images

„Szerettük volna jobban megérteni, hogy miként fejlődik ki a csecsemők mikrobiomja különböző testrészeiken, valamint hogy milyen befolyással lehetnek erre olyan tényezők, mint a szülés módja, az antibiotikumhasználat és az anyatejes táplálás elmaradása” – fogalmazott de Steenhuijsen Piters. A kutatócsoport összesen 120 holland várandós nőt toborzott a vizsgálatokhoz. Mindannyiuktól mintákat vettek, hogy meghatározhassák mikrobiom-összetételüket a bőrükön, az anyatejükben, az orrukban, a torkukban, a székletükben és a hüvelyükben. Hasonlóképpen mintát vettek a babák bőréről, orrából, nyálából és bélrendszeréből két órával, egy nappal, egy héttel, két héttel, majd végül egy hónappal a születésük után. Az így kapott adatokat aztán olyan tényezők kontextusában elemezték, amelyek kihatással lehettek az anyai mikrobiom átadására.

Mint kiderült, függetlenül a szülés módjától, azaz hogy császárral vagy hüvelyi úton jöttek-e világra a kicsik, mikrobiomjuk átlagosan 58,5 százalékban édesanyjuktól származott. Akadtak azonban különbségek is a két csoport között. A császáros babák kevesebb mikroorganizmust örököltek az anya hüvelyi és bélflórájából, de – látszólag ezt kompenzálandó – többet nyertek az anyatejből. „A mikrobiomtranszfer és -fejlődés annyira fontos, hogy az evolúció biztosította, hogy a mikroorganizmusok több úton is eljuthassanak anyáról gyermekére. Az anyatejes táplálás ezáltal még fontosabb a császármetszéssel született gyerekek számára, akik nem részesülnek anyjuk hüvelyi és bélflórájából” – hangsúlyozta Debby Bogaert, a tanulmány társszerzője, az Edinburghi Egyetem kutatóorvosa. „Ez egy okos szisztéma, és evolúciós szempontból teljesen logikus, hogy ezek a transzferútvonalak egymást is helyettesíthetik, biztosítva, hogy a gyermek megfelelő 'kezdőcsomaggal' kezdhesse meg önálló életét” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra