Így működik a női nemi szerv

Legyen szó tisztálkodásról vagy anatómiáról, a vagina kapcsán számos tévhit él sokak fejében. Érdemes tehát sorra venni a legfontosabb tudnivalókat a hüvelyről.

Hol is van pontosan?

Bár sokan ezzel az elnevezéssel illetnek mindent odalent, fontos meghatározni, hogy mi is pontosan a vagina, azaz a hüvely: ez egy izmos összekötő szakasz a méhnyak és a külső nemi szervek között. Tehát a szeméremdomb, a csikló , a húgycső nyílása, a nagyajkak, a kisajkak és a gát már nem tartozik a vaginához.

Túlzott higiénia

Az intim mosakodó- és illatosító készítmények korát éljük, de a nőgyógyászok egyetértenek abban, hogy a túlzott higiénia többet árt mint használ. Szerintük bőven elég a víz és a szappan.

Az egyensúly megőrzése

A hüvelyflóra egyensúlya a hasznos baktériumok békés együttélésének köszönhető, ezt az egyensúlyt viszont könnyen felborítják például a fent említett intim mosakodók és illatosító készítmények. Nem érdemes tehát ezeket túl gyakran alkalmazni.

A hüvely egy rendkívül rugalmas szerv
A hüvely rendkívül rugalmas szerv

Szépségkezelések

Manapság egyre több intim szépségkezelést találnak ki, kezdve a külső nemi szervek hámlasztásától a különböző maszkokig, krémekig, azonban a szakemberek szerint ezek is feleslegesek.

Illatok

Milyen tünetek utalhatnak gombás hüvelyfertőzésre? Részletek itt.

Nem feltétlenül rossz dolog, ha valaki nem rózsaillatú odalent - a hüvely illata egyebek mellett függ a menstruációs ciklustól, az étrendtől, de akár attól is, hogy mennyire vagyunk hidratáltak. Saját illatunk emellett azért is fontos, mert ha megváltozik, abból is tudhatjuk, hogy nem ártana felkeresni nőgyógyászunkat.

Alsónemű (nélkül)

A nőgyógyász szakorvosok abban is egyetértenek, hogy nem kell állandóan alsóneműt viselni , például alváshoz. Ha viszont szinte mindig van rajtunk bugyi, akkor fontos, hogy jól szellőző pamutdarabokat válasszunk.

Mit jelez a viszketés?

A vakarózás odalenn nem mindig jelez egyértelműen gombás fertőzést. Könnyen lehet, hogy irritáció az oka (borotválás után vagy egy új, addig szokatlan anyagú alsónemű miatt), esetleg új mosószerünkre vagy öblítőnkre vagyunk érzékenyebbek.

Elveszett tárgyak

Balesetek szinte bárkivel előfordulnak, bent maradhat, mondjuk, egy tampon vagy egy rosszul felhúzott óvszer. Ezek viszont nem tűnnek csak úgy el, hanem többnyire elég magasra, a vagina hátsó falához kerülnek, ahol nehéz elérni. Akivel ez történik, ne otthon próbálja elérni a felcsúszott dolgokat, hanem inkább kérjen orvosi segítséget!

Hihetetlenül rugalmas

Ez az egyik legrugalmasabb szervünk, amely képes tökéletesen visszanyerni az alakját még egy gyerek születése után is. Szóval csupán tévhit, hogy a természetes szülés után a dolgok nem lesznek ugyanolyanok odalenn. Habár átmenetileg előfordulhat, hogy egy kicsit lazábbá válnak a szövetek, a hüvely rövid idő alatt képes visszaszűkülni.

Az intim együttlétek hatásai

Rengeteg előnyt fel lehet sorolni a rendszeres szeretkezés mellett - például, hogy hatékonyan csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, segíti a kalóriaégetést stb.. Ehhez a listához nyugodtan hozzávehetjük a hüvely egészségének megőrzését is, ugyanis a rendszeres szex serkenti a vérkeringést az intim testtájakon.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)