Így lesz tartós a hüvelyflóra regenerálása (x)

Hüvelyfertőzés esetén nem csupán a kialakult betegséget kell kezelni – arra is gondot kell fordítanunk, hogy a hüvelyflóránk kényes egyensúlyát helyre állítsuk. A hüvelyflóra regenerálásával ugyanis megelőzhetjük a panaszok kiújulását, valamint az esetleges szövődmények kialakulását.

Az egészséges hüvelyben többféle mikroorganizmus, gomba, baktérium is megtalálható, egyensúlyi állapotban. Az egyensúlyi állapot azt jelenti, hogy a tejsavtermelő Lactobacillusok vannak túlsúlyban, amelyek biztosítják a hüvely savas kémhatását. Ennek a savas közegnek köszönhető, hogy a hüvelyben egyébként jelen lévő káros baktériumok és gombák nem tudnak elszaporodni.

A hüvelyflóra összetétele rendkívül egyedi: minden nőnél más és más a genetikai, illetve immunológiai tényezőktől függően, de egyes környezeti és belső hatások is alakíthatják. Hatással van a hüvelyflóránk összetételére a legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén mennyisége. Ha az ösztrogénszint lecsökken – például a menstruáció alatt és röviddel utána –, a hüvelyben is lecsökken a Lactobacillusok száma, és sokkal fogékonyabbá válhatunk a különféle fertőzésekre. Amint a ciklus előrehaladtával az ösztrogén mennyisége ismét emelkedni kezd, a tejsavbaktériumok száma is nőni fog. A hüvelyflóra a menopauza alatt is könnyen kibillenhet egyensúlyi állapotából – ugyancsak az ösztrogénszint drasztikus csökkenése miatt. A külső tényezők közül érdemes kiemelni az antibiotikumokat, amelyek ugyancsak veszélyeztetik a hüvely ellenállóképességét. Egy antibiotikum-kúrával ugyanis nemcsak a káros baktériumokat pusztítjuk el, de velük együtt a tejsavtermelő Lactobacillusokat is.

Ha valamilyen okból megfogyatkoznak a tejsavtermelő Lactobacillusok, és az addig savas kémhatású hüvely lúgossá változik, az megfelelő környezetet teremt a kórokozók elszaporodásához. Így tud például kialakulni a leggyakoribb hüvelyfertőzésnek számító bakteriális vaginózis is.

fiatal nő, napsütés, ősz
A hüvelyflóra regenerálásával megelőzhetjük a bakteriális eredetű panaszok kiújulását. Fotó: Getty Images

Hogyan regenerálhatjuk tartósan az egyensúlyát vesztett hüvelyflórát?

Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy ne csak a kialakult fertőzést (például a bakteriális vaginózist) kezeljük, de mellette mihamarabb visszaállítsuk a hüvelyflóra egyensúlyát és támogassuk a Lactobacillusok újratermelődését.

A hüvelyflóra regenerálását három módon lehet segíteni:

  • szájon át bejuttatható probiotikumokkal,
  • telepíthetünk a hüvelybe tejsavtermelő baktériumokat helyi hatású készítményekkel,
  • vagy segíthetjük a hüvely pH-értékének helyreállítását és a túlélő, saját Lactobacillus-flóra megerősödését prebiotikumot tartalmazó készítménnyel.

Mi a különbség a probiotikum és a prebiotikum között? A szervezetünkben lakó jótékony baktériumokat nevezzük probiotikumoknak – ilyenek többek között a Lactobacillusok is. A prebiotikumok pedig azok az egyszerű és összetett szénhidrátok, amelyek a probiotikumok táplálékául szolgálnak.

Elsőre mindhárom lehetőség jónak tűnhet, a hatékonyságot tekintve azonban vannak köztük különbségek.

Szájon át szedhető probiotikumok. Bár egyre több szájon át szedhető probiotikum kerül a piacra azt ígérve, hogy szedésükkel helyreállítható a hüvelyflóra egyensúlya, fontos tudni, hogy ezeknek a szereknek a hatékonysága a mai napig nem bizonyított tudományosan. A bevitt tejsavbaktériumok jelentős részét általában már a gyomorsav elpusztítja. Ezért, ha lehetőségünk van rá, inkább más megoldást válasszunk.

Helyi hatású probiotikumok. A tejsavtermelő baktériumok lokális bevitele már hatékonyabb megoldásnak számít, ám ennek a módszernek is lehetnek hátulütői. A kívülről bevitt, idegen baktériumflóra mindig sérülékenyebb lesz, mint a sajátunk, ami azt jelenti, hogy a kívülről bevitt baktériumflórát adott esetben olyan hatások is megzavarhatják, amelyek a saját Lactobacillus-flórát nem (vagy nem olyan mértékben) befolyásolnák. Az idegen baktériumflóra szélsőséges esetben akár árthat is, és hüvelyi fertőzéseknél a visszaesés esélye is nagyobb az „importált” probiotikumok esetén.

Prebiotikumok a saját Lactobacillus-flóra megerősítéséért. A legjobban az a baktériumflóra képes bennünket megvédeni, amely a saját szervezetünk része – tehát ahelyett, hogy kívülről vinnénk be probiotikumokat, inkább koncentráljunk a saját hüvelyflóránk megerősítésére, és válasszunk prebiotikus összetételű készítményt.

Vitagyn C – a hüvelyflóra helyreállításáért

Vitagyn C

A Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint tartalmaz, amellyel hármas védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén:

  1. helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét,
  2. emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és
  3. gátolja a kórokozók szaporodását.

Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikumkúrát követően.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: