Hogy ne legyen vészhelyzet...

Szembesülni egy nem kívánt terhességgel - ez egy felnőtt nőt is megvisel. Még rosszabb, ha az életfontosságú döntésre kényszerülő anya tinédzserkorú, vagyis szinte maga is gyerek még.

Még mindig sok az abortusz

Ma a világon évente 80 millió nő lesz úgy állapotos, hogy nem készült és nem számított rá. Kb. 45 millió terhesség-megszakítás történik az ilyen "nem várt" esetekben.

Magyarországon is még mindig nagyon sok az abortusz, bár ezek száma valamelyest évről évre csökken. A 2003-as KSH adatok szerint Magyarországon összesen 53.800 terhesség-megszakítás történt, ez a szám 1999-ben még 65.981 volt. Sajnos, az élveszületések száma is folyamatosan csökken hazánkban (2003-ban már csak 94.650 volt). Ijesztő adat, hogy a 2002-es adatok szerint az abortuszok 6,4%-át tinédzsereknél (18 évesnél fiatalabbaknál) végezték el.

Tanácsadó ambulanciák

Ezen adatok tükrében érthető, hogy a világ egyik vezető fogamzásgátló gyógyszergyára, a holland Organon (az Akzo Nobel csoport tagja) 1999-ben a magyar nőgyógyászok kezdeményezése mellé állt és jelentős anyagi támogatást biztosított egy országos Tinédzser Ambulancia van Magyarországon).

A Tinédzser Ambulanciákat az különbözteti meg a szokásos ambulanciáktól, hogy általában könnyebben elérhetőek (nem a zsúfolt kórházi folyosóról megközelíthetőek), barátságos, vidám, színes bútorzattal felszereltek, családias környezetet biztosítanak, és nem utolsó sorban olyan szakmai személyzet látja el ott munkáját, akik több időt tudnak fordítani a tinik kérdéseinek megválaszolására, a felvilágosításra.

2000-ben 30.000 tinédzser fordult ezekhez az ambulanciákhoz, az elmúlt egy évben pedig már 60.000 tinédzser látogatott el ezen helyekre. Nagy részük szexuális felvilágosításért, higiénés tanácsokért, illetve fogamzásgátlóért kereste fel a Tinédzser Ambulanciákat.

Kortárs segítőkhöz és a "tinidokihoz" is lehet fordulni

Gondot fordítanak arra is, hogy a tinik felvilágosító anyagokat kapjanak (természetesen ingyen) az ambulanciákon. Ezekből olyan kérdésekre is választ találnak, amiket talán nem mernek megkérdezni. Ugyancsak térítésmentesen menzesznaptárakat kaphatnak, melyek segítségével jobban tudják követni ciklusukat. Az országban több helyen elindult a kortársképzés program, melynek segítségével olyan "szószólókat" képeznek ki egy-egy középiskolai osztályból, akik aztán továbbadják ismereteiket osztálytársaiknak.

Hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés, a www.tinedzserambulancia.hu-n a tinidoki minden kérdésre válaszol, így anonim módon is mindenki kérdezhet. Ugyanitt rengeteg információt, oktatóanyagot találnak az iskolák és a tinédzserek a szexuális higiénétől egészen a fogamzásgátlási módszerekig.

A Tinédzser Ambulancia Hálózat a sajátos eszközeivel, a felvilágosító, tanácsadó munkájával hozzájárult az abortuszok számának csökkenéséhez. A célja elsősorban a nem kívánt terhességek megelőzése, hogy ne legyen szükség a tűzoltásszerű sürgősségi megoldásokra, és ne kerüljön sor az abortuszra. Minden tininek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció