Gyötrő fájdalom, amit a férfiak soha nem élhetnek át

A menstruáció természetes, ám sokak számára meglehetősen fájdalmas folyamat, amit csak azok tudnak teljes egészében átérezni, akik hasonló cipőben járnak. Egy indiai kampány keretében viszont nemrég a férfiak is megtapasztalhatták, milyen fizikai fájdalommal járhat a havi vérzés.

Egyedülálló kezdeményezésre került sor Indiában azért, hogy felhívják a figyelmet egy, a legtöbb országban még mindig tabuként kezelt jelenségre, a menstruációra, és a vele járó kellemetlenségekre, nehézségekre – számolt be róla egy riport keretében a BBC.

menstruációs fájdalom, havi vérzés
képalá: A menstruációs fájdalom nők millióinak életét keseríti meg minden hónapban. Fotó: Getty Images

Az “Érezd a fájdalmat” (Feel the pain) elnevezésű kampány keretében bevásárlóközpontokba és főiskolákra telepítettek olyan szimulátorokat, amelyek segítségével a férfiak is megtapasztalhatták a az alhasi görcsök okozta fájdalmat. A szimulátor a menstruációs fájdalommal kapcsolatos kutatások alapján készült, és tényleges fájdalomnak körülbelül 10 százalékát képes érzékeltetni. A riportban látható – és hallható –, hogy jó pár férfi élt is a lehetőséggel, hogy megtapasztalhassa, mit élhetnek át nők milliói hónapról hónapra.

Nem szabad a szőnyeg alá söpörni a problémát

A szervezők célja az volt, hogy egy olyan platformot teremtsenek, ahol tabuk és szégyenkezés nélkül lehet beszélni a női ciklussal kapcsolatos kérdésekről – meglátásuk szerint erre nagy az igény –, és hogy felhívják a figyelmet a menstruációs szegénységre, ami a világ számos alacsony jövedelmű országában – Indiában is – komoly gondot okoz.

Ahogy arról korábban írtunk, nők milliói nem jutnak hozzá a megfelelő intim higiénia fenntartásához szükséges menstruációs termékekhez. Ezek hiánya számos probléma forrása: sok fiatal lány a ciklusa idején kimarad az iskolából, de az sem elhanyagolható hozadék, hogy esetükben növekszik az intim fertőzések esélye, és a lelki sérülésekkel is számolni kell, amelyeket a menstruációs szegénységgel járó negatív érzelmek – a félelem, a szorongás, a szégyen – okozhatnak. 

Noha a mesterségesen előidézett menstruációs görcsöket az indiai kampány során a férfiak is megtapasztalhatták, ez csak a havi vérzés fizikai vetülete, az érzelmi aspektusát nem tudják átélni – hívta fel rá a figyelmet Hibi Eden indiai parlamenti képviselő. A szervezőknek egyébként egy Guinness-rekordot is sikerült felállítaniuk, azzal, hogy 24 óra alatt 100 ezer egészségügyi terméket adományoztak a rászorulóknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: