Gyakori és veszélyes a humán papillóma vírus (HPV)

A humán papillóma vírus (HPV) egy rendkívül gyakori kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet különböző pontjain.

Az eddig ismert több mint 60-féle HPV típus mindegyiknek megvan a jellegzetes támadási pontja a szervezet laphámfelületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. A nemi szerveket megtámadni képes HPV-típusok például növelik a női nemi szervi rákok kockázatát. A HPV kimutatása és a fertőzött szövetek eltávolítása tehát fontos módszere a rák megelőzésének.

A szemölcstől a rákig

A papillóma jóindulatú laphámdaganatot jelent, mely többnyire karfiolszerű növedék formájában jelentkezik például a kézfejen. Ezt a formát közönséges szemölcsnek (verruca vulgaris) nevezzük. A talpakon a verruca befelé nő, és igen nagy fájdalmat is okozhat.

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban az alábbi megjelenési formáival számolhatunk:

A jellegtelen (aspecifikus) gyulladás esetén az érintett felületeken, a szeméremtesten, a végbélen felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyást tapasztalnak. A helyileg alkalmazott jódos kezelés (Betadine, Colpo Cleaner jód) viszont rendszerint hatékony.

A condyloma acuminatum nemi úton terjedő, jóindulatú daganat, mely akár nagyobb hámfelületekre is kiterjedő, karfiolszerű növedéket okoz. Az átlagos lappangási ideje 3 hónap, a vírussal érintkezők mintegy kétharmadánál jön létre a fertőzés. A növedék akár az egész hüvelyt elzárhatja. A condyloma vérellátási zavarok miatt gyakran részben elhal vagy begyullad, rendkívül kellemetlen folyást eredményez. Más nemi betegség (pl. gonorrea) egyidejű jelenléte segíti a kialakulását. Gyógyítása helyi úton történik gyógyszerek segítségével. Kiterjedtebb formáknál szóba jöhet az elektromos késsel történő "leégetés" vagy, ahol erre lehetőség van, a lézerrel történő elpárologtatás is. Amennyiben valakinél észlelhető a jelenség, csak óvszerrel tanácsos házaséletet élnie a condyloma gyógyulásáig. Fontos tudnivaló, hogy a vírus orális aktussal is átvihető, mely ellen az óvszer, természetesen, nem véd. Mint minden szexuálisan átvihető betegségre, a HPV fertőzés okozta kórképekre is igaz, hogy a leghatékonyabb megelőzés a monogámia.

A HPV fertőzés másik formája a cervikális intraepiteliális neoplázia (CIN), a rák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája. Ma sem tisztázott, hogy a CIN mekkora arányban képes valódi rákká fajulni, de abban mindenki egyetért, hogy az állapotot komolyan kell vennünk. A CIN leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki, amikor a citológiai lelet P3, esetleg P4. Ekkor szokás speciális méhszájplasztikai műtétet, a méhszáj kúp alakú kimetszését, a konizációt elvégezni. Ez egyrészt esélyt ad arra, hogy a kóros szöveteket végleg eltávolítsuk, másrészt arra, hogy az elváltozás súlyosságát és kiterjedését mikroszkóppal megvizsgálhassuk. Ha szövettanilag a valódi (invazív) rák kizárható, megelégedhetünk azzal, hogy kezdetben negyedévente, majd évente rákszűrő vizsgálatot végezzünk. Ha a citológiai lelet tartósan normalizálódik, a beteg gyógyultnak tekintendő. Ha ismételten pozitívvá válik, a legmegnyugtatóbb megoldás a méh eltávolítása.

Ajánlatos a fokozott óvatosság

Gyakori a tünetmentes vírushordozás, amit igyekeznek a legkülönfélébb eszközökkel gyógyítani, a hüvely jódos kezelésétől egészen a műtétig. Erről azonban eltér a nőgyógyász szakorvosok véleménye: a másik felfogás szerint a tünet és következménymentes hordozás nem betegség, míg nem tudják, hogy mivel is állnak szemben, mindenféle gyógyítási próbálkozás felesleges és veszélyes. A tünet- és következménymentes hordozóknak inkább javasolják a gyakori rákszűrést, mert annak segítségével az orvosi beavatkozást igénylő állapotok időben felismerhetők. Ma még nem ismert, hogy miért válik agresszívvé a vírus, annyi viszont már kiderült, hogy a dohányzás határozottan provokálja a HPV rákkeltő hatását!

A HPV fertőzés megelőzésére eszköz még nincs, de az elkerülésének esélyét a monogám életmód jelentősen javítja. A HPV által okozott rákos megbetegedéssel szemben viszont eredményesen fel lehet venni a harcot. A citológiai vizsgálat találati pontossága ugyanis 98%, és az első kóros lelet évekkel előzi meg a valódi rák kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra