Gyakori és veszélyes a humán papillóma vírus (HPV)

A humán papillóma vírus (HPV) egy rendkívül gyakori kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet különböző pontjain.

Az eddig ismert több mint 60-féle HPV típus mindegyiknek megvan a jellegzetes támadási pontja a szervezet laphámfelületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. A nemi szerveket megtámadni képes HPV-típusok például növelik a női nemi szervi rákok kockázatát. A HPV kimutatása és a fertőzött szövetek eltávolítása tehát fontos módszere a rák megelőzésének.

A szemölcstől a rákig

A papillóma jóindulatú laphámdaganatot jelent, mely többnyire karfiolszerű növedék formájában jelentkezik például a kézfejen. Ezt a formát közönséges szemölcsnek (verruca vulgaris) nevezzük. A talpakon a verruca befelé nő, és igen nagy fájdalmat is okozhat.

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban az alábbi megjelenési formáival számolhatunk:

A jellegtelen (aspecifikus) gyulladás esetén az érintett felületeken, a szeméremtesten, a végbélen felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyást tapasztalnak. A helyileg alkalmazott jódos kezelés (Betadine, Colpo Cleaner jód) viszont rendszerint hatékony.

A condyloma acuminatum nemi úton terjedő, jóindulatú daganat, mely akár nagyobb hámfelületekre is kiterjedő, karfiolszerű növedéket okoz. Az átlagos lappangási ideje 3 hónap, a vírussal érintkezők mintegy kétharmadánál jön létre a fertőzés. A növedék akár az egész hüvelyt elzárhatja. A condyloma vérellátási zavarok miatt gyakran részben elhal vagy begyullad, rendkívül kellemetlen folyást eredményez. Más nemi betegség (pl. gonorrea) egyidejű jelenléte segíti a kialakulását. Gyógyítása helyi úton történik gyógyszerek segítségével. Kiterjedtebb formáknál szóba jöhet az elektromos késsel történő "leégetés" vagy, ahol erre lehetőség van, a lézerrel történő elpárologtatás is. Amennyiben valakinél észlelhető a jelenség, csak óvszerrel tanácsos házaséletet élnie a condyloma gyógyulásáig. Fontos tudnivaló, hogy a vírus orális aktussal is átvihető, mely ellen az óvszer, természetesen, nem véd. Mint minden szexuálisan átvihető betegségre, a HPV fertőzés okozta kórképekre is igaz, hogy a leghatékonyabb megelőzés a monogámia.

A HPV fertőzés másik formája a cervikális intraepiteliális neoplázia (CIN), a rák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája. Ma sem tisztázott, hogy a CIN mekkora arányban képes valódi rákká fajulni, de abban mindenki egyetért, hogy az állapotot komolyan kell vennünk. A CIN leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki, amikor a citológiai lelet P3, esetleg P4. Ekkor szokás speciális méhszájplasztikai műtétet, a méhszáj kúp alakú kimetszését, a konizációt elvégezni. Ez egyrészt esélyt ad arra, hogy a kóros szöveteket végleg eltávolítsuk, másrészt arra, hogy az elváltozás súlyosságát és kiterjedését mikroszkóppal megvizsgálhassuk. Ha szövettanilag a valódi (invazív) rák kizárható, megelégedhetünk azzal, hogy kezdetben negyedévente, majd évente rákszűrő vizsgálatot végezzünk. Ha a citológiai lelet tartósan normalizálódik, a beteg gyógyultnak tekintendő. Ha ismételten pozitívvá válik, a legmegnyugtatóbb megoldás a méh eltávolítása.

Ajánlatos a fokozott óvatosság

Gyakori a tünetmentes vírushordozás, amit igyekeznek a legkülönfélébb eszközökkel gyógyítani, a hüvely jódos kezelésétől egészen a műtétig. Erről azonban eltér a nőgyógyász szakorvosok véleménye: a másik felfogás szerint a tünet és következménymentes hordozás nem betegség, míg nem tudják, hogy mivel is állnak szemben, mindenféle gyógyítási próbálkozás felesleges és veszélyes. A tünet- és következménymentes hordozóknak inkább javasolják a gyakori rákszűrést, mert annak segítségével az orvosi beavatkozást igénylő állapotok időben felismerhetők. Ma még nem ismert, hogy miért válik agresszívvé a vírus, annyi viszont már kiderült, hogy a dohányzás határozottan provokálja a HPV rákkeltő hatását!

A HPV fertőzés megelőzésére eszköz még nincs, de az elkerülésének esélyét a monogám életmód jelentősen javítja. A HPV által okozott rákos megbetegedéssel szemben viszont eredményesen fel lehet venni a harcot. A citológiai vizsgálat találati pontossága ugyanis 98%, és az első kóros lelet évekkel előzi meg a valódi rák kialakulását.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció