Fogselyemmel a női bajok ellen

Közvetlen kapcsolat lehet a nők fogínyproblémái és hormonális eredetű zavarai között.

Charlene Krejci professzor és kollegái (Case Western Reserve Egyetem Fogorvosi Kar) nemrég egy mindenre kiterjedő, nők körében végzett egészségügyi vizsgálat közben rájöttek, hogy közvetlen kapcsolat lehet a nők fogínyproblémái és hormonális eredetű zavarai között. A nők a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza közben jelentős hormonális változásokon mennek keresztül. Krejci professzor szerint a hormonális változások megváltoztathatják a szájban lévő baktériumflórát is, ami lehetővé teheti, hogy a kórokozók megerősödve és a véráramba jutva olyan súlyos egészségügyi problémákat okozzanak, mint a csontritkulás, a vetélés és a koraszülés.

A Case Western Reserve Egyetem fogorvosai összesen 61 tanulmányt és 100 egyéb kutatási anyagot vizsgáltak át, hogy rájöjjenek, valóban van-e kapcsolat az ínybetegségek és a különböző, speciálisan női problémák (koraszülés, csontritkulás és a hormonterápia különböző mellékhatásai) között. "Úgy tűnik, egyértelmű kapcsolat van a nők hormonváltozásai, valamint az ínybetegségek és a nő-specifikus egészségügyi problémák között" - nyilatkozta Krejci. "Bár a nők általában jobban odafigyelnek a szájhigiéniára, mint a férfiak, mindenképp szükséges, hogy észben tartsák, ez nem csak szájhigiénéjük megőrzése miatt fontos, hiszen a fogak és az íny egészségének megőrzésével rengeteg női probléma megelőzhető, illetve enyhíthető."

A napi fogmosás és fogselyem-használat mellett fontos a félévente esedékes fogorvosi vizsgálat is, különösen gyermekvállalás előtt. Az ínybetegségek általában a fogakon és az ínyen képződő bakteriális plakkok kialakulásával kezdődnek. Ez kezeletlenül súlyos gyulladást okozhat, aminek következtében veszélyes toxinok kerülnek a véráramba. A toxinok tönkreteszik a fogat és vérzést, valamint sérülést váltanak ki a fogínyben.

A kutatás az Oral Health and Preventive Dentistry című fogászati szaklap legutóbbi számában került publikálásra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció