Endometriózis: gyanús, ha fáj a menstruáció

A fájdalmas, szabálytalan menstruációra sokan legyintenek, holott a magyar nők közül legalább 200 ezren érintettek. Mi az endometriózis, hogyan ismerhetjük fel a tüneteket?

Bajt jelezhet a fájdalmas menstruáció?

Az endometriózis, amely világszerte 70 millió, Magyarországon közel 200 ezer nőt érint - egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kívül.

A fájdalmas menzesz komoly betegségre is utalhat, női bajok fájdalmas menstruáció vérzés menstruáció endometriózis menzesz
A fájdalmas menzesz komoly betegségre is utalhat

Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Mióma, poli, ciszta, endometriózis? Hogy különböztessük meg?
Kattintson ide!

Az endometriózis 95 százalékban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.

Az endometriózis főbb tünetei:

  • fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
  • meddőség
  • alhasi fájdalom
  • fájdalmas nemi élet
  • szorulás vagy hasmenés
  • fájdalmas széklet/vizeletürítés
  • véres széklet/vizelet

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással , ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Endometriózis és költségei

A betegség sokba kerül mindenkinek: 2012 áprilisában publikálták a Human Reproduction című szaklapban azt az átfogó kutatást és annak eredményeit, mely az endometriózissal járó direkt és közvetett költségeket mérte fel. Az ENDOCOST vizsgálatában 10 ország 12 endometriózis-központja vett részt, 909 páciens kérdőíves kikérdezésével. Hazánkban a kutatás vezetője Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoszkópos csoport vezetője volt.

A számadatok kijózanítóak: mint kiderült, átlagban 9579 euróba, vagyis 3 millió forintba kerül egy endometriózisos nő évente. Ennek az összegnek mindössze a harmadát teszik ki a tényleges egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát pedig a munkából való kieséssel járó kiadások. Dr. Bokor Attila szerint 5-10 év múlva az endometriózissal küzdő nők aránya a mostani 10 százalékról 15 százalék körülire fog emelkedni.

Az orvos szerint az endometriózis kezelése csak holisztikusan képzelhető el. "A korai felismerés, a jó műtét, az életmódváltás és a hosszú távú gyógyszeres kezelés együttesével lehet eredményeket elérni az endometriózis kezelésében. Mivel az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka, nagyon fontos a mindent átfogó szemléletmód. A Női Egészségért Alapítvány munkáját ezért tartom nagyon fontosnak. Minél több nőhöz el kell juttatni a betegségről szóló információkat, hogy időben felismerhessék az endometriózist."

Van segítség!

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány szakértőkkel karöltve nyújt segítséget az endometriózissal küzdő nők számára. Mindhárom alapítónál (Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla) évekkel ezelőtt endometriózist diagnosztizáltak, így a személyes tapasztalat a kezdetektől fogva meghatározó mind az alaptevékenységet, mind az egyes programokat és kezdeményezéseket illetően.

Az alapítvány célja az orvosokkal kapcsolatos együttműködésben az endometriózissal küzdők lelki, fizikai támogatása, segítve ezzel az orvosok munkáját is. Ennek eredményeként 2015. márciusától stratégiai együttműködés indult útjára az alapítvány és a Semmelweis Egyetem 1. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika között, melynek keretében márciustól havonta egy alkalommal ingyenes klubnapot szerveznek. A klubnapokon hónapról hónapra a női egészséget érintő témákkal foglalkoznak, különös tekintettel az endometriózisra.

Az alapítvány weboldala ( www.noiegeszsegert.hu ), a hírlevél funkció és Facebook oldal is elérhető az érdeklődők számára.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra