Akkor is élj!

A besugárzásban részesülő beteg a kezelés alatt szokásosnál több energiát használ fel és veszít, ezért igen fáradt. Ez a testi-lelki fáradtság, a fellépő mellékhatások megváltoztatják életét. A gyógyulás érdekében új életvitelt kell kialakítani.

Az életmód szerepe a daganatos betegek kezelésének eredményességében

Rengeteget kell pihenni, jól és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. A leggyakoribb mellékhatások a fáradékonyság, a bőr- és nyálkahártya-elváltozások és az étvágyvesztés. Ezek bármilyen testrész besugárzása kapcsán kialakulhatnak. Más mellékhatások viszont specifikusan egyes testtájak kezelésével kapcsolatban lépnek csak fel. A besugárzás a test különbözői részein más és más problémákat vethet fel a beteg megszokott életvitelében, táplálkozási, életmódbeli, szexuális, stb. szokásaiban.

Enni kell!

A besugárzás által okozott számos mellékhatás étkezési, emésztési problémákkal jár, holott nagyon fontos, hogy a beteg ne veszítsen súlyából. Odafigyelve, tudatosan kell táplálkozni. Nem csak étkezési időben, hanem amikor éhes, minél többször kis adagokban, változatos ételeket. Különösen fehérjében, vitaminokban és kalóriában gazdag ételek fogyasztása kívánatos. Előfordul, hogy az étvágytalan beteg folyadékot nagy mennyiségben kíván és tud fogyasztani. Ilyenkor célszerű, ha az italokat tejporral, joghurttal, mézzel teszi kalóriadúsabbá. Az alkoholfogyasztás általában nem engedhető meg, mert súlyosbítja a mellékhatásokat. Ha a rágásnál, vagy nyelésnél jelentkező fájdalom akadályozná a beteget táplálkozásában, pépes és folyékony élelmiszerek, gyümölcspüré, tej, turmix, fogyasztása ajánlatos. Komolyabb nyelési problémák esetén az orvos gyógyszert és speciális folyékony gyógytápszert ír fel.

Bőrápolás

Különös gondot kell fordítani a besugárzott bőrfelület ápolására, mivel ott előbb-utóbb jelentkeznek a sugárzás hatásai: a bőr vörössé, sérülékennyé, majd barnásan elszínezetté válik, olyan, mintha erősen napbarnított lenne. Egyidejűleg igen száraz lesz és bőrégés érzése jelentkezik. Mosakodáskor langyos vizet és neutrális szappant kell használni. Dörzsölni, vakarni, megsérteni, nem célszerű az érzékeny területeket. Borogatás, vagy jégzacskók felhelyezése sem ajánlatos. A szűk, szoros ruházat helyett, laza, bő, puha, vászon ruhát, fehérneműt tanácsos viselni, hogy az se irritálja az érzékeny bőrfelületet.

Feledje a kozmetikumokat!

A kezelés alatt hintőporok, krémek, dezodorok, parfümök használata is kerülendő, néhány hétig még a kezelés befejezése után is. Leukoplasztot ne alkalmazzunk a besugárzott bőrfelületre. Ha a besugárzás borotvált területet érint, az orvos vagy nővér tanácsát kell követni, hogy mikor lehet újra borotválkozni. Villanyborotvával kisebb a bőrsérülés kockázata. A besugárzás okozta bőrreakciók többsége a kezelés befejezése után néhány héten belül elmúlik. Az esetek egy részében azonban a besugárzott bőr tartósan sötétebb marad, mint a besugárzást megelőzően volt.

Napozni sem szabad!

A besugárzott bőrfelületet a napsugárzástól is óvni kell: a besugárzott terület közvetlen nap- vagy UV-sugárzásnak évekig nem szabad kitenni. A test, ill. bőr egyéb területeinek "napoztatásával" kapcsolatban is óvatosnak kell lenni.

Mi lesz a szexszel, a fogamzással?

Kismedencét érő besugárzásnál jelentkeznek a nemi szerveket, ill. szexuális funkciókat érintő mellékhatások. A kezelés kihat a fogamzó-képességre is. Ezek egy része nem tart sokáig és a kezelés befejezése után elmúlik, de kialakulhatnak hosszantartó, vagy akár állandó károsodások is. A kezeléssel járó ilyen irányú kockázatot rendszerint a kezelés megkezdése előtt meg kell beszélni az orvossal. Mindenképpen elkerülendő, hogy az ivarérett nő a sugárterápia folyamán teherbe essék. A sugárkezelés alatt és azt követően az orvosa által ajánlott ideig fogamzásgátlókat kell szednie. A medencére irányuló besugárzás következtében egyébként nőknél a menstruáció megszűnhet és más menopauzás tünetek is kialakulhatnak. A kezelés hüvelyégést, viszketést és hüvelyszárazságot válthat ki, ezért a nemi élet igen fájdalmas lehet. A kezelés befejezése után néhány héttel kezdheti meg a besugárzott beteg a nemi élet folytatását. Legtöbbször sem a nőknél, sem a férfiaknál nem következik be a sugárterápia hatására olyan változás, károsodás, amely a későbbiekben akadályozná őket a szexuális élet örömeinek élvezetében.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: