A védőnő szerepe a terhesgondozás során

Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant.

Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant. Amit persze sokan már sejtünk, hiszen reggelenként rohanunk a fürdőszobába, egész nap gyomorégéssel, émelygéssel küszködünk. Zavarnak a szagok, ami a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön még elviselhetetlenebb. De boldogok vagyunk, elviseljük az apróbb kellemetlenségeket, hiszen ez ezzel jár. Nézegetjük a kirakatokat: a bébiholmikat és a kismamaruhákat, és ha eddig még nem ájultunk el, akkor ez biztosan bekövetkezik-, amennyiben az árcédulákra esik a tekintetünk.

És ez még csak a kezdet. Az orvos a védőnőhöz küld a terhesgondozási kiskönyvért. De ki is az a védőnő? Maga a szó szinte mindenki számára ismerősen hangzik, de tulajdonképpen mivel is foglalkozunk pontosan: A védőnők egészségügyi diplomával rendelkező szakemberek, akik a családok, várandós anyák, csecsemők, gyermekek preventív (megelőző, tanácsadó) ellátását végzik az adott területen lévő védőnői körzetekben, oktatási-nevelési intézményekben, családvédelmi szolgálatnál és kórházakban. A családoknak alanyi jogon jár ez a szolgáltatás.

Saját védőnőjét mindenki a lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez legközelebb lévő gyermekrendelőn keresztül találhatja meg, ott lehet érdeklődni, hova is tartoznak területileg. Ha több lakóhellyel rendelkezik valaki, ott érdemes jelentkezni, ahol a legtöbbet tartózkodik.

A terhesgondozás során a kapcsolatfelvétel a kismama és a védőnő között először a terhesség kezdeti szakaszában történik meg, azonban jó tudni, hogy napjainkban optimális családtervezési szolgáltatás is folyik, ahol szintén védőnők dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal párok, akik igénylik, már a gyermek megfogantatása előtt tanácsot és segítséget kapnak annak érdekében, hogy ne csak a véletlenen múljon a családalapítás időzítése, módja és minősége.

A védőnők speciálisan arra lettek felkészítve, hogy a várandós nők terhességének lefolyását kontrollálják, segítséget nyújtsanak a helyes életmód kialakításában (táplálkozás, higiéné, pihenés, sport, öltözködés, gyógyszerszedés, fertőzések megelőzése); a gyermek fogadására való felkészülésről, szülésről beszélgessenek a kismamával, valamint figyelemmel kísérjék a gyermek fejlődését, tanácsot adjanak az életkornak megfelelő gondozásáról, táplálásról, nevelési elvekről, gyermek személyiségfejlődéséről.

A terhesgondozást a védőnő a szülész-nőgyógyásszal és a háziorvossal együtt végzi, ennek részleteiről későbbi számunkban szeretnénk írni. VI. évf./ 10. szám.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)