A változókor hormonokkal és hormonok nélkül

Ha Ornella Muti, az olasz színésznő megjelenik valahol a lányával, csodáló tekintetek követik őket. "Mintha testvérek lennének!"- súgnak össze sokan. Egyikük 46 éves. De melyikük? A példa mutatja: a nőknek ma már nem kell rettegniük a változókortól.

Vannak, akik panasz nélkül élik meg a klimax korszakát. Vannak azonban olyanok, akiket nagyon megviselnek a változás évei. Mit tehetnek ők? Hogyan szüntethetik meg a panaszokat? Milyen veszélyei vannak a hormontartalmú készítményeknek? A tünetekről, lehetőségekről, kockázatokról dr. Orbán László nőgyógyászt, a Szent Rókus Kórház klimaxambulanciájának vezetőjét kérdeztük.

- Ornella Muti példája egyedi, vagy tényleg lehetséges, hogy a változókor már nem okoz problémát a nőknek?

- Nem tudom, hogy Ornella Muti milyen készítményeket szed, de az való igaz, hogy a nők egyharmada minden panasz nélkül vészeli át a klimaxot. Vannak, akik szinte élvezik ezt az időszakot. Végre van idejük önmagukra (a gyerekek önálló életet élnek), az anyagi hátterük biztosítva van, a statisztikák szerint több mint huszonöt év áll még előttük. A nők második csoportja kisebb-nagyobb gondokkal küszködik ebben az időben, például alvászavaraik vannak. A harmadik harmad pedig komoly tünetekkel járó betegségként éli meg a változás korát.

- A nők kétharmada ezek szerint viszonylag könnyen viseli a klimaxot. Meg lehet mondani előre, kinél hogyan zajlik majd le a változás?

- Egyértelműen nem. Ez is, mint sok minden más, genetikailag determinált. Ha valakinek a nagymamáját, anyukáját megviselte a változás, nagy valószínűséggel neki is sok panasza lesz.

- Mi történik ilyenkor a női szervezetben?

- A 48 és 52 év közötti nőkre jellemzo a klimax. Ilyenkor a petefészek nem termel több női nemi hormont, vagyis ösztrogént.

- Milyen kellemetlen tünetekkel jár ez?

- A korai, úgynevezett klasszikus tünetek közé tartozik a hőhullám, izzadás, kipirulás, ingerlékenység, depressziós hangulat, alvászavar. Középidős tüneteknek nevezzük a vizelettartási problémákat, a szexuális élet zavarait. A késői tünetek a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek.

- Hogyan lehet ezeket megszüntetni?

- Az országban minden megyeszékhelyen és nagyon sok kórházhoz tartozó járóbeteg-rendelőben van menopausa- vagy klimaxambulancia. A kardiológiai, csontritkulás-, nőgyógyászati és hormonvizsgálat után a kezelőorvos dönti el, kinek mit kell szednie. Mivel a hormonmennyiség csökkenése okozza a problémát, elsőként ezt kell pótolnunk. Erre legalkalmasabbak a hormontartalmú készítmények.

- Egy tabletta, és megszűnnek a panaszok?

- Ezeket a hormonkészítményeket nemcsak tabletta formájában lehet kapni. Van bőrtapasz, krém és zselé is. Az orvos a vizsgálatok alapján eldönti, kinek melyik a legjobb megoldás. De a hormonkészítmények alkalmazásával valóban megszűnnek a panaszok.

- Mellékhatások, kockázatok? Sokat beszélnek arról, hogy ezek a készítmények mellrákot okoznak!

- Nincsenek adatok, amelyek alátámasztanák, hogy a hormonkészítmény hatására számszerűen növekednének az emlődaganatos megbetegedések. Ugyanakkor akik ösztrogént szednek, azoknak rendszeresen kell nőgyógyászhoz járniuk, már csak a tabletta felírása miatt is. A rendszeres vizsgálatoknak köszönhetően az orvos már a kezdeti stádiumban észreveszi az esetleges daganatot (ami valószínűleg akkor is kialakult volna, ha a hölgy nem szed hormont). Így a gyógyulási esélyek igen jók. Azt hiszem, mondhatom, hogy minimális a kockázat. Ezek a készítmények viszonylag újak, modernek. Sok kísérlet előzte meg a piacra dobásukat.

- Meddig kell szedni az ösztrogént?

- Attól függ, mit akarunk vele elérni. Ha a klimax kellemetlen tüneteit akarjuk megszüntetni, akkor elég egy-két évig szedni. De ha a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek ellen is fel akarunk lépni, akkor hosszabb ideig kell szedni a gyógyszert.

- Hogyan védi a csontot az ösztrogén?

- A csont felépítését a hormonok szabályozzák. A női hormon hiányával a csont veszít tömörségéből, vagyis kialakul a csontritkulás. Az ösztrogén megakadályozza a csontok leépülését.

- És a szívet?

- Az ösztrogén tágítja a véredényeket. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ezért van az, hogy a változókor előtt sokkal kevesebb nő kap infarktust, mint férfi.

- Nem szedhetnének a férfiak is valamilyen formában ösztrogént?

- Logikus kérdés, de ez egy női nemi hormon, vagyis a testet nőiessé teszi.

- Minden nőnek javasolják a hormonkészítményt?

- Nem, csak akiknél tényleg hiányzik az ösztrogén, vagy megvan valamelyik kockázati tényező. Vannak olyanok is, akik egészségi okokból nem kaphatnak hormont.

- Melyek a kockázati tényezők?

- Csontritkulás, szívinfarktus veszélye, vagy akiknél a családban van Alzheimer-kóros beteg.

- Mi köze a hormonnak az Alzheimer-kórhoz?

- Ez is genetikailag determinált, a családban előforduló Alzheimer-kór növeli a megbetegedés kockázatát. Amerikai tanulmányok szerint a változókorban szedett ösztrogén csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

- Mit kaphatnak azok, akik nem szedhetik az ösztrogént?

- Vannak olyan növényi kivonatok, készítmények, például szójatermékek, amelyek csökkentik a klimax tüneteit.

- Felírna a feleségének hormont?

- Ha a feleségem a változókorba érve depressziós lesz, és hőhullámok gyötrik, természetesen felírnék neki hormont. A gyógyszer felírását azonban meg kell előznie egy átfogó, mindenre kiterjedő vizsgálatnak. Ez a feleségemnél sem lenne másként.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.