A tablettaszedés kellemetlen tünetei

A fogamzásgátló tabletta szedése során tapasztalt kellemetlen tünetek megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Van, akinél semmilyen problémával nem jár a tablettaszedés, másoknál viszont kisebb panaszok jelentkezhetnek.

"Súlyos" érvek - vagy mégse?

A tablettaszedés során különösen az első hónapokban több-kevesebb ún. köztivérzés léphet fel, olykor pedig egy-egy havivérzés kimaradhat. A jelenség ártalmatlan és többnyire idővel - 1-3 hónap alatt - spontán megszűnik.

A fogamzásgátló tabletták szedése során kialakult testsúlyfelesleg az esetek túlnyomó többségében (97 százalék) a helytelen életmódnak és nem a hormon-készítményeknek tulajdonítható.

A fennmaradó esetekben (3 százalék) a tabletta típusának helyes megválasztásával a testsúlynövekedés megelőzhető, illetve megszüntethető. A mai korszerű, alacsony hormontartalmú tabletták szedése során számottevő súlygyarapodással nem kell számolni. Olyan tabletta, amely fogyaszt - tehát a zsírszövetet csökkenti - nincs, csak a szervezet folyadékvesztését idézi elő és így legfeljebb 0,5 kg "fogyást" okozhat a szedés első hónapjaiban.

Fejfájás, hányinger és társai

Fogamzásgátló-választó Az Önnek leginkább megfelelő tablettákról itt olvashat! Az egyes tabletták összetételüknél fogva és az egyéni érzékenységtől függően emlőfeszülést vagy felpuhulást okozhatnak. Afogamzásgátlóhelyes megválasztásával, szükség szerint váltással a probléma rendszerint megoldódik. De megjegyezzük, hogy tablettamentes menstruációs ciklus során is találkozhatunk hasonló panaszokkal.

Olykor jelentkezhet fejfájás is. Amennyiben ez szokatlanul erős, görcsös jellegű, gyakorta ismétlődik, esetleg látás-, hallás-, vagy érzéskieséssel jár, a tabletta szedését fel kell függeszteni, és szakorvoshoz fordulni.

A tablettaszedés kezdetekor, illetve minden csomag első néhány tablettájának idején előfordulhat, hogy émelygés, hányinger jelentkezik. Általában az émelygést csak ritkán követi hányás. A tabletta elalvás előtti bevétele csökkenti ennek a kellemetlen közérzetnek az előfordulását.

Hangulati változások, hüvelygombásodás

A nők nagy részénél a tabletta szedése kedvező hatást gyakorol a szexuális együttlétre, mégpedig azért, mert a nem kívánt terhességtől való szorongás oldódik. Vannak azonban, akik a tabletta szedése során a nemi vágy csökkenését, esetleg tartós lehangoltságot tapasztalnak. Ennek sokféle oka lehet, de ha valaki úgy véli, hogy ez összefügg a tabletta szedésével, akkor érdemes felkeresnie a nőgyógyászát.

Bizonyos esetekben előfordulhat a hüvely gombás fertőzése. Égő, viszkető érzés tapasztalható a nemi szervek körül, miközben bő fehér folyás áll fenn. Ilyenkor természetesen mielőbb szakorvoshoz kell fordulni megfelelő kezeléséért. Ennek ellenére többször visszatérő hüvelyi gombásfertőzésesetén felmerül a fogamzásgátló tabletta hajlamosító szerepe, mert hatására megváltozik a hüvely kémhatása, és ez hozzájárulhat a gombás megbetegedés visszatéréséhez. Ebben az esetben a szakorvos más hormon-összetételű tablettára való áttérést fog javasolni.

A kellemetlen tünetek nagy része általában csak a tablettaszedés 1-3. hónapjában jelentkezik, utána általában megszűnik a panasz, vagy jelentősen mérséklődik.

A hormonális fogamzásgátlás, mint bármely gyógyszer szedése, nem teljesen kockázatmentes. Lehetséges szövődményeinek gyakorisága azonban eltörpül a terhesség-megszakítással kapcsolatos kockázat mellett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső