A szexuális bántalmazás következményei

Magas vérnyomás, depresszió és súlyos alvászavarok jelentkezhetnek a szexuális bántalmazás hosszú távú egészségi következményeként - derült ki egy új amerikai kutatásból.

"A nőkkel viszont rendszeresen megtörténik, hogy ha nem tűrik el a szexuális zaklatást, és ráüvöltenek a zaklatójukra a tömegközlekedésen, akkor az emberek úgy néznek rájuk, mint egy elmebeteg őrültre, ahelyett, hogy megtapsolnák" - Wirth Judittal, a NANE Egyesület jogi szakértőjével beszélgettünk. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a tanulmányban résztvevő több mint 300, 40-60 éves korú nő közül hányan voltak szexuális zaklatás és támadás áldozatai, valamint hogy ennek milyen hatása volt az egészségükre hosszú távon. A témában készült korábbi tanulmányok túlnyomóan kikérdezésen és önbevalláson alapultak, az adatokat tehát befolyásolhatta a memória, a hangulat és az egészségügyi jártasság, a most megjelent munka viszont olyan fizikai és mentális mutatókat elemzett, mint a vérnyomás, a vérzsírszint, azalvásminősége vagy a szorongás mértéke.

A szexuális bántalmazás hosszú távon súlyos egészségügyi következményeket válthat ki
A szexuális bántalmazás hosszú távon súlyos egészségügyi következményeket válthat ki

A résztvevők 19 százaléka számolt be munkahelyi szexuális zaklatásról, 22 százalékuk szexuális támadásról, 10 százalékuk pedig mindkettőt tapasztalta. Az egészségi következményeket vizsgálva a szexuális zaklatás áldozatainál magasabb vérnyomást és vérzsírszintet, valamint rosszabb alvásminőséget állapítottak meg. A szexuális támadás áldozatainál gyakrabban fordultak elő depressziós tünetek, szorongás és az alvás olyan rossz minősége, amely orvosi szempontból alvászavarnak minősül.

"Széles körben ismert, hogy a szexuális zaklatás és támadás hatással lehet a nők későbbi életére és tevékenységére, ez a tanulmány azonban az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásokat is értékelte" - mondta Rebecca Thurston pszichiáter, pszichológus, a tanulmány vezető szerzője, a Pittsburgh-i Egyetem kutatója. "Az eredmények arra hívják fel az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy ismerjék meg pácienseik történetét, kérdezzék ki őket, mielőtt depressziós tünetek vagy alvászavarok kezeléséről döntenének" - hangsúlyozta JoAnn Pinkerton, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) ügyvezető igazgatója.

A kutatás eredményeit a NAMS október 3-tól 6-ig tartó éves konferenciáján mutatják be San Diegóban. A tanulmány a JAMA Internal Medicine című szaklapban is megjelent szerdán.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: