A ritka menstruáció okai

Amennyiben egy nőnek 35 napnál ritkábban jelentkezik a menzesze, menstruációs problémáról beszélünk. Az eltérés hátterében akár hormonális eredetű betegség is állhat, ezért mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a panasszal.

Milyen betegségek hathatnak ki a női ciklusra? Részletek itt.

A két egymást követő menstruációs vérzés első napja közötti 28 napot tekintjük női ciklusnak, amelybe beleszámítjuk a havi vérzés 4-5 napját is. Persze, ez a 28 nap nincs kőbe vésve, azaz nem kell akkor sem aggódni, ha valakinél ez valamilyen irányban akár 4-5 nappal is eltolódik. A menstruációs ciklust több minden befolyásolhatja, így például a lelki és fizikai megterhelés, azimmunrendszerátmeneti gyengülése vagy valamilyen nőgyógyászati fertőzés.

A 35 napnál ritkábban jelentkező menstruáció esetén érdemes nőgyógyásszal konzultálni
A 35 napnál ritkábban jelentkezőmenstruációesetén érdemes nőgyógyásszal konzultálni

Hormonális problémák

A menstruációt követően a tüszőérést serkentő hormon, az FSH szintje lassan emelkedik, segítve az új tüsző érését. A ciklus közepe táján az ösztrogének szintje is emelkedik, majd ezt követi - az érett petesejt kilökődésével - a luteinizáló hormon (LH) mennyiségének ugrásszerű növekedése.

A 35 napnál ritkább havi vérzés esetén nem árt a fokozott figyelem, ugyanis ennek hátterében legtöbbször a hormonális rendszer nem kielégítő működése áll. Endokrinproblémánál fontos mielőbb szakorvoshoz fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi is áll a ritka vérzés hátterében. Az FSH-szint mellett az alábbi paramétereket is fontos ellenőrizni:

  • LH
  • ösztradiol
  • progeszteron
  • tesztoszteron
  • vércukor-, inzulinértékek (0, 60 és 120 perces)
  • TSH, T3, T4
  • prolaktin

"Mivel ezekben az esetekben általában nem következik be szabályos tüszőérés és tüszőrepedés (ovuláció), még inkább indokolt a vizsgálat és a kezelés, különösen akkor, ha babát szeretne az érintett nő. Amennyiben terhesség a cél, és a nőgyógyászati vizsgálat nem igazol egyéb eltérést, úgy a hiányzó tüszőérést gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. A terápia mindenképpen szakorvosi felügyeletet igényel" - mutatott rá dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. Hozzátette, problémát jelenthet még a megszokottnál gyakrabban jelentkező menstruáció, illetve az is jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál bővebb vérzés lép fel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)