A naptártól az eszközökig

A fogamzásgátló módszerek leírása a természetes módoktól az egyszerűen beszerezhető eszközökig.

Jóllehet a gyermekáldás minden időben a párkapcsolat kiteljesedését jelentette, a nők évezredek óta a legkülönfélébb módszerekkel védekeznek a teherbe esés ellen. A fogamzásgátlás lehetővé teszi, hogy a gyermek születését a nő vagy a házaspár a lehető legkedvezőbb időpontra tervezze.

Általánosan igaz, hogy a fogamzásgátlás legtöbbször a nők gondja, pedig nem kellene, hogy így legyen. A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatokban nem szabad gondot okoznia a fogamzásgátlás őszinte megbeszélésének, amikor is kiderülhet, hogy célszerűbb, ha a férfi védekezik. Az azonban igaz, hogy a több választási lehetősége a nőknek van.

Ismertetésüket célszerű talán a természetes módszerekkel indítani, amelyekhez sem segédeszköz, sem hatóanyag, tehát a szervezet életébe semmilyen külső beavatkozás nem szükséges. Ezeket követik majd az egyszerű eszközök, végül a cikk második részében az orvosi szakértelmet igénylő módszerek.

Megszakított közösülés

Mindig a terhesség-megelőzés legelterjedtebb módszere volt, ugyanakkor az egyik leghatástalanabb is: 25 százalékos a sikertelenségi mutató, ami azt jelenti, hogy évente négy nő közül egy teherbe esik. Ezt a módszert általában azok a párok alkalmazzák, akiknek az utolsó pillanatban nincs más lehetőségük. Tény az is, hogy egészségkárosító hatása nincs, és nem kerül semmibe, csak némi kényelmetlenségbe.

Elhúzódó szoptatás

A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után valóban késlelteti az első tüszőrepedést, amelynek időpontja egyénileg nagy eltéréseket mutat. A módszer ezért nem megbízható. Szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is.

Naptármódszer

Az Ogino-Knaus-módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől. (Az aktusra a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor.) A kockázat nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa.

Hőmérőmódszer

A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján lehet meghatározni. Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet, - amit szájban vagy végbélben (de mindig ugyanott!) felkelés előtt, még az ágymelegben kell mérni -, 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, könnyű teherbe esni. A petesejt 24 órán át életképes. Sajnos az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérsékletingadozásból előre következtetni, ezért fél idő előtt óvszer vagy a nemi élettől való tartózkodás szükségeltetik. Szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel, de mindezt betartva, helyesen alkalmazva egészen hatékony (1-2% !) és az egészségre teljesen ártalmatlan.

Az orvosi gyakorlatban a fogamzóképesség-zavarok eredetének tisztázására is nélkülözhetetlen módszer.

Gumióvszer (kondom)

Férfiak számára a gumióvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Gyógyszertárakban, nagyobb áruházakban, illatszerboltokban könnyen beszerezhető. Helyes alkalmazásával 95 százalékos hatékonyságot érhetünk el. Előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen, a mai napig egyedül a kondom nyújt hatásos védelmet az AIDS ellen.

A kondomot a merev hímvesszőre kell felhúzni, közvetlenül a behatolás előtt. Az óvszer megakadályozza, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek. Nagyon fontos, hogy a férfi a behatolást megelőzően felvegye az óvszert, és az ondó kilövellése után, az elernyedés előtt visszahúzza a hímvesszőt. Ekkor a kondom alsó részét a hímvesszőhöz kell szorítani, nehogy ondóváladék kerüljön a hüvelybe.

Hüvelyi fogamzásgátlás - irrigálás

A nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe egy applikátorral az ondó kilövellését követően.

Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár éppenséggel még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer hatásfoka csak 60 százalékos, arról nem is szólva, hogy megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, s végül az oldódás fázisától, ráadásul a hüvelynek sem tesz jót. Manapság egyre inkább hatékonyabb módszerek váltják föl.

Korszerű megoldás

Van azonban korszerű hüvelyi módszer is. A hüvelyi, hormonmentes fogamzásgátló film huszonegynéhány évvel ezelőtt magyar orvos találmánya volt, majd az eszköz új, korszerű formában Amerikából tért vissza. A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a "film" a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz.

Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez az egyik leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer.

Spermaölő szerek (spermicidek)

Ezek olyan habok, kenőcsök, zselék, illetve szivacsok, amelyek elpusztítják a hímivarsejteket. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni őket. Hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Ismételt közösülések esetén újra fel kell helyezni az anyagokat. Kivétel a spermiumölő készítménnyel átitatott szivacs, amely huszonnégy órán keresztül nyújt védelmet. A közösülés után legalább nyolc óráig nem szabad kimosni a hüvelyt. Helyes alkalmazás mellett rendkívül hatékony eljárás.

Diafragma (pesszárium)

Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel, és alapos anatómiai ismereteket feltételez. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. A viselésével járó apró kényelmetlenségek miatt elsősorban olyan nők számára ideális, akiknek ritkán van szexuális kapcsolata.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció